От х:

Днес в x:

Хасковски зет учи харманлийци на правене на вино

Христо Стоичков награди хасковския зет Румен Райчев

Хасковският зет Румен Райчев скри джибрите на харманлийските майстори на вино и нагледно им показа как се прави божествената напитка. Неговият елексир направен от лозята край село Елена безапелационно спечели първото място в ежегодния конкурс за най-добро червено младо вино. По традиция той се провежда в Харманли в края на ноември и в него мерят сили всички стопани от харманлийския и съседните региони. Тази година с напитката си гостуваха майстори от Смолян, Кърджали, северна България и Лозенград от съседна турция. Райчев обаче бе по-добър от останалите 34 претендента.

Служителят в хасковската противопожарна служба представи букет от Мерло и Памид, ферментирал по уникален за конкуренцията начин. Победата му бе подпечатана от абсолютно професионалната оценка на професионални дегустатори от най-известните изби в района-Терра Тангра, Шато Коларово и Малката звезда. Това бе единствената професионална намеса в конкурса, в него не се допуснаха винарни, а само редови производители, правещи червения елексир за лична или приятелска консумация.

Вторият в надпреварата съвсем утрепа самочувствието на харманлийци. Това бе Николина Тонева-снаха в Харманли от далечен за града регион, която явно разбира от вино. Дамата толкова не очакваше призовото място, че трябваше три пъти да я извикат за да стане от тежката софра, където черпеше съпруг и приятели с гордостта на семейните бъчви. Трети, слава богу, бе местен. Румен Тонев бивш кмет на село Поляново заслужи приза с тънък вкус на мерло смесен с други характерни за района сортове.

Победителят получи 225 литрова бъчва от френски дъб осигурена от традиционният спонсор на събитието Никола Зайчев. Собственикът на Терра Тангра предостави 60 и 50 литрова бъчонки на втория и третия, плюс традиционните лозички от най-добрите сортове грозде отглеждани в известната винарна.

Терра Тангра и клуб Възрожденец в Харманли организираха събитието за 15-ти пореден път. Освен за "Най-добър винар" имаше и конкурс за най-добър пияч на червено вино и най-добър певец на песен възпяла червеното вино.

Г.Христов

225 литрова бъчва предоставена от Никола Зайчев/вдясно/
Николина Тонева
...с наградата си-60 литрова бъчвичка
3-ят Румен Тонев
Професионалната дегустаторка на "Шато Коларов" Илиана Колева
Колегите дегустатори Илиана Колева, спас Спасов и Камен колев
Загубилите се утешаваха на маса
Други-край огъня около барбекюто
Трети, се утешаваха от сутринта
Журите в сянка-общинската администрация водена от замкмета Гено Генев дегустираше собствено и чуждо производство
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини