От х:

Днес в x:

"Ситигаз" дари 50 бона и дава още 2 млн за влизане в Хасково

Две бутилки поляха с шампанско първата копка. На снимката Александър Кожухаров/близко/ и кмета Иванов

"Ситигаз" ще газифицира Хасково в следващите години, като първите 10 км тръбопровод ще станат факт още до края на тази. За целта е приготвена инвестиция от 2 млн лева. Влизането на фирмата в града стана факт, след завършването на магистралният тръбопровод Хасково - Димитровград. Логично, първият квартал откъдето ще мине синьото гориво е Орфей. Днес там бе направена първа копка по полагане на газопреносната мрежа.

„Работим много добре със Ситигаз. Те са дарители на камбанарията до Света Богородица, като дадоха 50 хиляди лева. За което им благодаря“ обърна се кметът Георги Иванов към председателя на управителния съвет на „Ситигаз“ България Александър Кожухаров. „Създаде се впечатление едва ли не, че Георги Иванов не иска да има газ в Хасково. Всъщност нашата община ще спечели най-много ако се газифицира, допълни Иванов. Кметът се закани, че ще следи стриктно за състоянието на улиците, които ще бъдат разкопани за поставяне на тръбите. Те ще бъдат асфалтирани изцяло, а не само кърпени.

От своя страна „Ситигаз“ обяви един куп промоции за хасковлии. Такса присъединяване и проект за газификация щели да бъдат 0 лв до края на 2012 г. До 31-ви август тази година пък, котелът за битовите абонати вместо 1600 лв ще бъде 1000 лв без ДДС/. Крайната цена за докарване на газ до жилището обаче не е ясна, щото цената на тръбите зависи от тяхната дължина, тоест на кой етаж е абоната. Цялата инфраструктура на старите парни инсталации по блоковете обаче е непригодна за газ и трябва да бъде подменена. Това струва поне 5-6 хиляди лева за всеки абонат, направиха груби изчисления от фирмата. Инвестицията се избива защото в момента цената на кубик газ с ДДС е 90 ст. За една година едно домакинство със 100 кв жилище разходва около 1200-1400 кубика. Поредната промоция е че на всеки 500 кубика, фирмата ще връща по 53 лв на абоната.

Най-лесно ще стане пускането на газ за обществените сгради и предприятията. Затова маршрутът на първото газово трасе минава през булевард „Васил Левски“ и завива към източна индустриална зона.

Г.Христов

Свещеник освети началото на изкопните работи
Високоплътни полиетиленови тръби с ширина 250 мм ще докарват синьото гориво
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини