От х:

Днес в x:

Къща гори като факел, сокаци затапват пожарните

Къща на улица Бъндерица изгоря за минути

Къщата на Шакир и Нефие Иляз в квартал Хисаря пламна и изгоря за минути след късо съединение в елинсталацията. Огънят започнал в 12.30 вчера. В 13 вече всичко било изгоряло.

Искрата от кабелите до електромера подпалила дървената обшивка в коридора. После огънят се прехвърлил върху дървения гредоред под покрива. За половин час, всичко което не е камък и тухла  изгоряло.

В същото време две пожарни, с танталови мъки си пробиват път към местопроизшествието. Улица Бъндерица, където бе къщата на Шакир и Нефие е толкова тясна, че нямаше да се разминат и две каруци. „Бъндерица“, заедно със съседната „Враца“, всъщност не приличат на улици, а на разнебитени коларски пътчета. Никога не са били асфалтирани, нито чакълирани. Средно голям автомобил трябва да се движи бавно, на по педя разстояние с телените огради от двете страни. „В чудо се видяхме, колите едва влязоха“ лаконично потвърдиха от оперативния център на пожарната. Как все пак са влезли не казаха. „Дойдоха, момчетата гасиха. Ние обаче не можахме, щото ни казаха че още имало ток“ обясниха хората от махалата. Съседите се събрали още при първия пламък, но трансформаторът не изключил захранването автоматично, както трябвало да стане при авария. Пожарникарите срязали кабелите и спрели тока, едва тогава почнали гасенето.

В района подават непрекъснато променливо напрежение, свидетелстват хора от Хисаря. На едни им изгорели кабелите за бойлера, на други-телевизора. Друг път пък едва „мъждукало“. Сред екстрите в квартала е и липсата на всякаква канализация.

Въпреки това Дядо Шакир и Баба Нефие не щели да се местят никъде. Затова синовете и внуците им спретнали ремонт-нови дограми, теракот по пода, кухня с нов абсорбатор, нови мебели. Всичко бе станало на пепел.

„Цял живот са пестили от залъка си хората. Решихме да им направим малко по уютно за живот“ обясни съкрушения внук Мюмюн. Младежът кръстосваше из изгорялата къща, за да не среща вайкащата се в двора баба. Нефие била самичка в къщата, когато избухнал огъня и още бе под силен стрес.

Г. Христов

Внукът Мюмюн Иляз показва откъде е тръгнал пламъка

Остатъците от мебелите бяха изкарани на близката поляна
76 годишната баба Нефие още бе под стрес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини