От х:

Днес в x:

Преброителите ясни днес, 28 отпаднали заради присъди

Земестник-областният управител Николай Нанев (отляво) и шефът на Регионалното статистическо бюро Наско Нанев

До края на работния ден във фоайетата на всички кметства в областта ще бъдат изнесени списъците с имената на одобрените преброители и контрольори, които ще участват в статистическо преброяване на населението и жилищния фонд от 10 до 28 февруари. Това съобщи на брифинг шефът на Територялното статистичесто бюро Наско Нанев. На пресконференцията присъства и заместник-областният управител Николай Нанев.

От 2 616 кандидати от областта са подбрани 1 310 преброители. Контрольорите са 256. Други 140 са в графата „резерви“ и ще бъдат използани, ако някой от титулярните се откаже.

28 от мераклиите за преброители са отпаднили в подбора, тъй като имат, влязла в сила, съдебна присъда, каза още началникът на статистическото бюро. Според законовите разпоредби всеки преброител ще получи възнаграждение в зависимост от броя пребороените от него сградите, жилищата и лица. Наетите ще бъдат задължени да носят баджове, с които ще се представят. Те ще могат да посещават гражданите до 20.00 часа. Хонорарите на контрольорите ще бъдат калкулирани според броя на преброителните участъци, за които отговарят.

Всеки може да участва в това статистическо изследване и виртулно. От 1 до 9 февруари гражданите ще имат възможност да попълнят заявленията на сайта на Националното статистичесото бюро. Всеки ще получи уникален код, който ще трябва да предоставят на преброителя.

Който откаже да бъде преброен, ще отнесе глоба от 120 лева, информира още Наско Нанев. За да бъде наложена тази санкция обаче ще трябва да се докаже, че гражданинът е нямал основателна причина да отсъства от дома си и съзнателно е отказал да предостави информация.

Преброяването ще изследва и раждаемостта и миграцията. В проучванета за репродуктивността на населението ще участват

368 домакинства от 32 населени места, избрани на случаен принцип. Миграционните процеси ще се обобщят след изследване на 584 семейства от 48 населени места.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини