От х:

Днес в x:

Зелени Балкани спасиха царските орли в съда

Върховният административен съд отмени решението на Министерството на околната среда и водите за проект за проучване на полезни изкопаеми в близост до гнездо на двойка царски орли, пише на сайта на природозащитната федерация „Зелени Балкани“. Отмяната е станала след жалба на сдружението.

Основният "порок" на решението на министерството е съгласуване на проекта на етап преценка за въздействие, вместо да бъде извършена оценка за съвместимост. Това се налага от наличието на основателни данни за възможно отрицателно въздействие върху вида царски орел в защитена зона за опазване на дивите птици "Дервентски възвишения".

В допълнение към това, самият инвеститор веднага започна действия по проекта преди да бъде констутиурана жалбата ни от ВАС. При закарването на тежка транспортна техника в близост до гнездото на въпросната двойка царски орли, орлите напуснаха за няколко часа гнездото и размножителния сезон за тях можеше да бъде провален. За щастие това беше една от охраняваните двойки царски орли през тази година от Зелени Балкани.

Охранителят сигнализира навременно и в резултат на намесата на РИОСВ-Стара Загора, действията на фирмата бях преустановени, което не позволи проваляне на размножителния сезон на двойката. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини