От х:

Днес в x:

Къде зимуват червеногушите гъски

    Повечето от тези редки за планетата птици - над 70% от световната популация - зимуват в България - в Приморска Добруджа край езерата Шабла и Дуранкулак, които са и защитени зони за птиците от европейската мрежа Натура 2000. Част от тях зимуват и край Дунав (в резервата Сребърна и защитена зона от Натура 2000 "Комплекс Беленски острови") и Бургаските езера (защитените зони "Атанасовско езеро" и "Бургаско езеро").

    Червеногушата гъска е силно плашлива и избягва районите, в които има безпокойство от хора. Красивите фотографии на червеногуши гъски най-често са дело на природозащитните организации, които работят за опазването на птиците. Една от гражданските организации, които работят по темата, е сдружението "Зелени Балкани". Те обаче отбелязват някои тревожни факти.

    Тази година зимното преброяване показва много силно намаляване на международно ниво на зимуващите червеногуши гъски - общо в Румъния, Украйна и България са преброени едва 25 000 зимуващи червеногуши гъски. Липсват данни за полусотров Крим, поради политическия хаос в района.

    За България броят гъски е изненадващо нисък - според среднозимното преброяване на водолюбиви птици през януари общо в цяла България има едва около 3000 червеногуши гъски, като много малко от тях са в Добруджа. За сравнение, за червеногушата гъска в България рекордът е през 2013г. Тогава 98% от световната популация на вида - 54 000 от общо 55 000 гъски - са били наблюдавани в страната ни.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини