От х:

Днес в x:

9 °C

Бедстващ щъркел от Свиленградско спасен в клиника

    Бедстващ щъркел от района на Свиленград се лекува в Спасителния център за диви животни на екоорганизацията "Зелени Балкани" в Стара Загора. За придвижването му към специализираното звено е съдействала общината.

    При прегледа от ветеринарните лекари в Центъра станало ясно, че птицата е доста слаба и с проблем в едното крило.

    „С годините все повече ставаме свидетели на бели щъркели през зимата в България. На някои места, като по язовирите край ТЕЦовете, например, те са съвсем обичайна гледка“, коментираха от Спасителния център на екоорганизацията.
    Единични бройки тази година са наблюдавани и край Белозем – българското европейско село на белия щъркел.

    „Не можем да се ангажираме със заключение защо числеността на белите щъркели в България през зимата се увеличава, но е факт, че те правят миграция заради храната. При топли зими и незамръзнали водоеми, в които се намира храна, птиците не предприемат опасния път на миграцията и остават на стария континентп в очакване на пролетта.“, казват от организацията.
    От там припомнят, че при съмнения за пострадали щъркели, сигналите трябва да се отправят към местните Регионални инспекции по опазване на околната среда и водите, на телефон 112 или на телефоните на Спасителния център.

    Haskovo.net

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ем
      Емо
      5 0
      10:39, 18 яну 2020
      Това е добра новина. Но колко прекрасна новина щеше да бъде ако държавата точно така се грижеше за бедстващият си народ....
    Последни новини