От х:

Днес в x:

Граждани сигнализират за нови строежи над Иракли

Достъпът до плажната ивица на плажа за природосъобразен туризъм "Иракли" е преграден на две места, където има начални строителни дейности. За това сигнализират до "Дневник" граждани, посетили плажа през първия пролетен уикенд за 2020 г., в който отпаднаха ограниченията за пътуване заради пандемията от COVID-19.

Според очевидците оградени и подложени на начални строителни дейности са двата най-близки до шосето Иракли - Емона горски пътя, които водят през бадемово насаждение и гора към плажната ивица. Достъпът до плажа е заграден и са поставени големи дървени колове, като на места са оформени тераси и са подготвени за поставяне плочи за настилане.

Още свидетелства са публикувани и в следващите дни в мрежата "Фейсбук".

Според подадените от сигналите местоположения, става въпрос за два имота, за които са регистрирани инвестиционни предложения за строителство. И двата имота са със статут на земеделска земя в защитени зони от "Натура 2000" и според решения от февруари 2020 г. на регионалната екоинспекция в Бургас е отказано одобрението за строителство в тях - виж тук и тук.

Районът на Иракли е защитен от две мрежи от европейската мрежа "Натура 2000" - за птиците и за местообитанията. Режимите на зоната за птиците забраняват извършването на жилищно, курортно и вилно строителство до влизането в сила на нов ОУП на община Несебър или негово изменение. За зоната за местообитанията тепърва ще де приемат конкретни режими на защита, като към момента проектът им е публикуван за обсъждане.

Въпреки дългогодишни оспорвания и граждански протести, в съседство на плажа за природосъобразен туризъм "Иракли" вече се развива курортно строителство върху дюните на плаж "Вая". Там някогашен пионерски лагер става основа за мащабни нови "вили", въпреки защитените дюни и ограниченията за параметрите на строителството за най-близката зона до морския бряг (зона А). Повече виж тук. Районът се разширява и с нови паркинги и е дестинация за еднодневно плажуване от застроените курорти около Несебър и Слънчев бряг.

В социалните мрежи граждани вече апелират за участие в петиция срещу новото застрояване на Иракли. Призивът е да се запази "свободна зона в която да мога спокойно да опъна палатката си, както беше досега" и за това "моята палатка да е единственото "високо" застрояване на плажа или в близост до него," като "плътността на застрояване да изчезва с края на сезона и да е само от плат, а не от бетон." Според Конституцията на Република България плажната ивица е изключителна държавна собственост и се управлява в интерес на гражданите(чл. 18), а свободата на придвижване на държавната територия е гарантирана (чл. 35).

Гражданите апелират и за това плажът "Иракли" да "не е мръсен", като привържениците на природосъобразния туризъм организират ежегодно почиствания на района. През предни години край Иракли систематично липсва общинско извозване на боклука въпреки парите, дадени за това от закона към общините.

Скръбна Вест: това са кадри от днес 13.Май.2020 на последното хубаво място за "туризъм" на нашето Черноморие. Познавате...

Публикувахте от Gergana Toleva в Сряда, 13 май 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини