От х:

Днес в x:

РИОКОЗ: Няма смисъл от обявяване на епидемия

Д-р Снежана Иванова

Няма практически смисъл от обявяване на епидемия от хепатит. Това е категоричното мнение на главния епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова от РИОКОЗ, въпреки че случаите на разболели се вече достигна 171.

Според нея, обявяването на епидемия е ефективно само при въздушно капкови инфекции, когато на определени места се струпват много хора. Тогава броят на заразените не зависи от тях, а просто е повлиян от обстоятелството, че са в контакт със засегнати.

Жълтеницата не такъв случай. Ако човек спазва добра лична хигиена , мие си редовно ръцете и обработва храната си, той вероятно ще отърве заболяването, дори и да се озове в близост до болен. Изключение правят много тесни, тип семейни контакти, но това е така наречения контактно битов тип характерен за дома, не за офиса или училищните стаи.

От началото на декември са засегнати 20 ученика, като повечето са от харманлийското „Христо Ботев“ които вече са изписани. По двама са заразените ученици в Езиковата гимназия и гимназията по Туризъм. Трима са в Караманци, но не ХЕИ е наредило затваряне на училището, а по инициатива на школото е отменена една училищна смяна за извършване на тотална дезинфекция. Не се обмисля мярка за прекъсване на учебния процес в нито едно училище, дебело подчерта д-р Иванова. Тоест ваканция няма да има. На училищата със случаи на хепатит е препоръчана дезинфекция от лицензирана фирма и наблюдение на контактните лица от личните им лекари.

Епидемия ще има практически смисъл само за Болницата. Тогава се отпускат целево средства от министерството на здравеопазването. А както алармира управителят на хасковската МБАЛ хасковската болница приключва парите за одеала, чаршафи, консумативи за лабораторни изследвания. Липсват и лекари инфекционисти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини