От х:

Днес в x:

Шефът на ВиК: Почнах с 10 млн и 700 хиляди дългове

Петко Стойчев алармира за тежкото състояние на държавното ВиК

Регионалното ВиК бе натоварено с над 10 млн дългове при смяната на ръководството му миналата година. Това лишавало дружеството от всякакъв ресурс за подобрения или сериозни ремонти. Изявлението направи управителят на областното ВиК Петко Стойчев по повод обвиненията, че ВиК не запълва навреме дупките, които остават след техните ремонти. Това е част от икономическата блокада на Хасково от страна на държавата, пък заяви на петъчната сесия кметът Георги Иванов.

„Нямаме абсолютно никакъв ресурс да оправим цяла една улица“, отговори Стойчев, визирайки искането на градоначалника държавното ВиК да подмени тръбите на улица Заря на хълм Младежки и да я асфалтира до 8-ми септември. Отказът, според Стойчев е първопричината за атаката към него.

Водното дружество поддържа асфалтиращо звено от 9 души с нов вибрационен валяк. Това обаче стига само за оправяне последствията от локални аварии. Стойчев призна че през лятото има дупки които остават незапълнени повече от предвидените в общинската наредба 7 дни. ВиК-то не смогвало. При 8-12 аварии на ден, ресурсът не стигал. Ако бъдат назначени още хора, през зимата трябва да бъдат уволнявани, обясни Стойчев. Дори когато всичко се правело в срок, гражданите пак оставали с погрешно впечатление, защото технологично, дупката се пълни и асфалтира на третия ден. „Ако я асфалтираме веднага, всичко ще се слегне още на следващия ден и асфалтът ще се пропука“ допълни шефът на ВиК.

Пълно нулиране на приходите за тази година оповестяват от ВиК. Разходите остават- 100 хиляди месечно са за вноски по 10 милионния кредит. Още 30 хиляди отиват за басейнова дирекция Пловдив заради просрочени задължения. Остават месечно по 120-150 хиляди, с които трябва да се купува гориво и резервни части. С такъв разчет нищо извънредно не може да бъде поето.

Стойчев засегна темата за пречиствателната станция. „Това не е подарък за Хасково а за Гърция. Ние още нямаме завършена система за отпадни води, а ни искат да приемаме съоръжението“ възмути се той. Отделно бил приготвен списък с 28 души персонал. Заплатите им, както и поддръжката на станцията ще се плаща от ВиК Хасково. Това ще оскъпи водата и то най-малкото с 40 стотинки, визира Стойчев предишното си изявление пред Haskovo.net. “Ще отложим приемането на станцията, но няма да ни се размине“ прогнозира той.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини