От х:

Днес в x:

Младо Хасково тръгна по стъпките на Кирил и Методий

Стотици ученици и техните учители дефилираха по улиците на Хасково в чест на денят на славянската писменост и култура 24-ти май. В шествието, започнало от площад Свобода с направление - спортна площадка Спартак, се включиха делегации от всички школа в града без изключения. Първолаци и зрелостници рамо до рамо скандираха имената на своите училища. За около четвърт час центъра и части от булеврадите България и Съединение бяха блокирани от дългата колона придвижващи се ученици.

Както се полага на празник, краят на учебната година бе отбелязан с пищен концерт на спортна площадка Спартак. Там песни и танци показаха училищни състави. Народен фолклор демонстрираха децата от ансамбъл „Хасково“ с ръководител Анна Йорданова.

Празникът по традиция ознаменува официалния финал на учебната година. Денят може да се счита за патронен за българското образование, защото почита славянската писменост и култура, а не основателите и-братята Кирил и Методий. По църковния календар те се отбелязват на 11-ти май.

24-ти май се празнува от 1851 година по инициатива на възрожденецът Найден Геров. Това е празникът който се чества най-дълго време в новата ни история. 24-ти май е празник и зад граница. От 1986-та година се почита в Русия, като започва в град Мурманск, най-далечната точка където има паметник на братята Кирил и Методий. Макар и под различни форми, денят се отбелязва от руси, украинци, беларуси, сърби, черногорци и дори монголи, общо 200 млн души, за които кирилицата е официална писменост.

Г.Христов

Ръководителите на образованието в Хасково-началникът на РИ на МОМН Иван Панайотов/вляво/, шефът "Образование и култура" в община Хасково Анна Йорданова и замкмета Кирил Керанов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини