От х:

Днес в x:

Жълти бряг: Казан със злато изкопаха иманяри край селото

Жените от Жълти бряг показват колко голям казан със злато са открили иманярите

„Цял казан със злато изкопаха през нощта от баира край селото преди 5-6 години“, твърди Недялка Колева, бивша секретарка на читалището в Жюлти бряг. Тя управлявала културната институция 10 години – от 1979-а то 1989-а, но и до днес не престава да се вълнува от събитията в селото.

Разговорът с нея всъщност тръгва от името на селището – Жълти бяг. Според Недялка наименованието идва от близкия хълм, който преди години не бил залесен и се виждал целия като на длан. Почвата му била жълта. На провокативния въпрос дали това не се дължи на съдържание на злато, възрастната жена отприщва спомените и въображението си.

„Като малки сме намирали на хълма монети, гривни, украшения“, включва се в разговора също възрастна съселянка в народна носия. Жените са част от фолклорната група и чакат реда си да излязат на сцената. Според възрастните жени хлапета от селото често давали намереното на възрастни чичковци, които ги черпели с бонбони и прибирали намереното.

„Там, на баира, копаеха иманяри. Сутринта намерихме ямата, в нея ясно личаха следите от казана“, продължава разказа си Недялка. Попитана откъде знае, че в казана е  имало злато, тя отвръща: „Ами какво друго да има?“.

И според другите възрастни жени пред читалище в Жълти бряг иманяри неведнъж налитали в околностите на селото и често си тръгвали със злато.

Haskovo.net

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини