От х:

Днес в x:

Стотици на косъм от смъртта в Димитровград

Пространството пред района на кино "Химик" бе отцепено на стотици метри

Товарен автомобил „ДАФ“ с 200 бутилки метан се е самозапалил по време на движение вчера около 19.30 пред димитровградското кино "Химик". Заради опасността от експлозия пожарникарите са отцепили района и спешно са евакуирали хората. „В кафе бара отсреща имаше десетки посетители, мнозина вървяха по тротоарите. Не знам какво щеше да стане с тях при взрив на 200 бутилки метан“, призна началникът на димитровградската пожарна Иван Пачов. По думите му първоначално огнеборците не знаели за метана и се втурнали да гасят камиона. Едва по-късно станало ясно за бомбата със закъснител, каквато е представлявало возилото.

Пожарът е бил овладян от два противопожарни екипа. Въпреки внушителните пламъци, щетите се свеждат само до унищожен двигателен отсек. Причината за пламването на камиона е неизвестна. Той е собственост на фирма „Райков Сервиз“, която зарежда с метан котелни инсталации в Хасково и Димитровград. Обстоятелствата по инцидента се уточняват.

По късно днес при повторния щателен оглед на засегнатия автомобил е установено, че причината за пожара е "късо електрическо съединение в захранващ кабел поради внезапно възникнала по време на движение техническа повреда”. Бутилките с компресиран метан не са засегнати, а изправните защити на бутилковите инсталации са свели до минимум опасността от взрив. Това е професионалното мнение на Валери Филипов, консултант по АДР/Международна конвенция за пътен превоз на опасни товари/.

Изгорелият "ДАФ" е собственост на местна фирма за доставка на метан

Филипов който е и дългогодишен пожарникар от региона, посочи още, че опасноста от детонация в момента на пожара е била туширана от самия собственик на фирмата Румен Райков който гасял пламъците с наличните пожарогасители до идването на противопожарните екипи.

Г. Христов

Камионът на сутринта. Бутилките не са пострадали
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини