От х:

Днес в x:

0 °C

МВР шефът: Започват обект за 9 млн. лв., харчат 77 и трябват още 10

Вицепремиерът и шеф на МВР Цветан Цветанов (вдясно) на срещата в областната администрация снощи

Законът за обществените поръчки ще бъде променен. Законопроектът е готов и ще влезе в пленарната зала на първо четене вероятно през месец март. Това обяви депутатката от Хасково Фани Христова на снощната среща на бизнеса с вицепремиера Цветан Цветанов в областната администрация.

Повод за думите на депутатката бе изказване на шефа на групата общински съветници от ГЕРБ  в Хасково Антон Иванов. Той каза, че като строителен предприемач е участвал в поне 20 процедури за обществени поръчки през последните 2 години и във всички тях победителят се е знаел предварително. „Законът е така направен - възложителят на поръчката може да постави такива условия в конкурса, че да остане само да се напише името на спечелилата фирма”, обясни Антон Иванов. По думите му от далаверите с обществените поръчки държавата губи поне толкова, колкото я ощетяват организираните престъпни групи, „Нагли”, „Октоподи”, „Крокодили”.

Вицепремиерът Цветан Цветанов се съгласи напълно с него. Той даде фрапиращи примери за далавери по сега действащия закон за обществените поръчки.

„Прословутото „водно огледало” в Кърджали е драстичен пример за това”, каза Цветанов. По проект строителството трябвало да глътне 8 млн. и 700 хиляди лева. „Когато започнахме проверка се оказа, че вече са налети 77 млн. лв. и трябват още 10 млн., за да се довърши”, възмутено обясни вицепремиерът. Отчужденият парцел пък бил оценен първоначално на 900 000 лв. По-късно се оказало, че трябва да се платят... „Колко мислите?”, попита Цветанов. „10 милиона лева! Представяте ли си за какво става въпрос? Добре че образувахме дознание и с това спряхме плащането на сумата”, допълни той.

Като пример за пилеене на обществени средства той даде и строителството на сграда за областна дирекция на МВР в Разград. Проектът бил още от 1984 година. „Знаете по това време каква социалистическа мегаломания царуваше, представете си за каква помпозна сграда е ставало дума. Защо същинското строителство е започнало преди 2-3 години, никой не може да обясни. Явно просто е имало едни пари, които трябва да се усвоят! А дали има смисъл, дали е целесъобразно, на никой не му е пукало”, допълни вицепремиерът.

„И сега има една недовършена сграда, която МВР не може нито да дострои, нито после пък за я експлоатира пълноценно. Търсим съдействие от местната власт да се освободим от нея”, допълни той.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини