От х:

Днес в x:

МВР шефът: Започват обект за 9 млн. лв., харчат 77 и трябват още 10

Вицепремиерът и шеф на МВР Цветан Цветанов (вдясно) на срещата в областната администрация снощи

Законът за обществените поръчки ще бъде променен. Законопроектът е готов и ще влезе в пленарната зала на първо четене вероятно през месец март. Това обяви депутатката от Хасково Фани Христова на снощната среща на бизнеса с вицепремиера Цветан Цветанов в областната администрация.

Повод за думите на депутатката бе изказване на шефа на групата общински съветници от ГЕРБ  в Хасково Антон Иванов. Той каза, че като строителен предприемач е участвал в поне 20 процедури за обществени поръчки през последните 2 години и във всички тях победителят се е знаел предварително. „Законът е така направен - възложителят на поръчката може да постави такива условия в конкурса, че да остане само да се напише името на спечелилата фирма”, обясни Антон Иванов. По думите му от далаверите с обществените поръчки държавата губи поне толкова, колкото я ощетяват организираните престъпни групи, „Нагли”, „Октоподи”, „Крокодили”.

Вицепремиерът Цветан Цветанов се съгласи напълно с него. Той даде фрапиращи примери за далавери по сега действащия закон за обществените поръчки.

„Прословутото „водно огледало” в Кърджали е драстичен пример за това”, каза Цветанов. По проект строителството трябвало да глътне 8 млн. и 700 хиляди лева. „Когато започнахме проверка се оказа, че вече са налети 77 млн. лв. и трябват още 10 млн., за да се довърши”, възмутено обясни вицепремиерът. Отчужденият парцел пък бил оценен първоначално на 900 000 лв. По-късно се оказало, че трябва да се платят... „Колко мислите?”, попита Цветанов. „10 милиона лева! Представяте ли си за какво става въпрос? Добре че образувахме дознание и с това спряхме плащането на сумата”, допълни той.

Като пример за пилеене на обществени средства той даде и строителството на сграда за областна дирекция на МВР в Разград. Проектът бил още от 1984 година. „Знаете по това време каква социалистическа мегаломания царуваше, представете си за каква помпозна сграда е ставало дума. Защо същинското строителство е започнало преди 2-3 години, никой не може да обясни. Явно просто е имало едни пари, които трябва да се усвоят! А дали има смисъл, дали е целесъобразно, на никой не му е пукало”, допълни вицепремиерът.

„И сега има една недовършена сграда, която МВР не може нито да дострои, нито после пък за я експлоатира пълноценно. Търсим съдействие от местната власт да се освободим от нея”, допълни той.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини