От х:

Днес в x:

Вътрешният министър обяви, че главният секретар е отговорен за смъртта на шестима служители

  • 14:42, 23 авг 2023 г.
  • 8723
  • 1
  • 1
Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в Министерството на вътрешните работи, което е в пряка връзка със смъртта на шестима служители при изпълнение на служебните им задължения". Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод поисканата оставка на Петър Тодоров.

Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки на 22 ноември 2022 г., а поводът бе поредният инцидент, при който полицай бе тежко ранен, а впоследствие почина, при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът Румен Радев обаче не я прие.

Искането за оставката стана повод за напрежение между правителството и Радев, който трябва да подпише решението за освобождаване на Тодоров. Той беше назначен от президента на 5 август 2021 г., по предложение на кабинета с премиер Стефан Янев, в който вътрешен министър бе Бойко Рашков.

От пресцентъра на МВР съобщиха по-рано днес, че министърът на вътрешните работи вече е внесъл предложение до президента за издаване на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. Отстраняването му беше поискано миналия петък от премиера Николай Денков, след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров. Новият главен секретар на МВР ще бъде предложен, след като Радев подпише указа за отстраняването на Тодоров.

Facebook коментари

Коментари в сайта (0)

Категории

Последни новини