От х:

Днес в x:

Пътник от автобус се издаде за контрабандни евро

Нов удар по нелегалния пренос на пари през границата ни с Турция направиха митническите инспектори на граничния пункт „Капитан Андреево“. При опит да бъде прехвърлена към южната ни съседка нерегламентирано валута с левова равностойност за над 163 000 лева от пътници в два автобуса, тя е задържана.

Единият от случаите е на 14 септември, към 22.30 ч., когато на пункта пристига автобус с румънска регистрация. В превозното средство с шофьор- турски гражданин, пътуват още втори шофьор и 12 пътници от Румъния през България за Турция. Всички те декларират пред митническите служители, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер, благородни метали и изделия с тях, както и парични средства в левове и друга валута. Автобусът е отклонен за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митнически инспектор забелязва, че един от пътниците поставя на седалка в автобуса банкноти, като се опитвал да ги покрие с връхната си дреха. При преброяването им става ясно, че са общо 30 000 евро. Мъж-турски гражданин признава, че парите са негови.

20 000 евро и 10 000 щатски долара са открити и при обиск на друг от пътниците в автобуса-румънец, увити около кръста му.

Половин час преди този случай в друг автобус с 19 пътници, които също пътуват от Румъния за Турция, е извършена щателна проверка, включително с рентгенова апаратура, при която не са констатирани нарушения. Извършен е личен преглед на един от пътниците, който е с увит около кръста си полиетиленов плик с 1200 банкноти в купюри по 20 евро.

Общото количество на задържаните пари е 74 000 евро и 10 000 щатски долара.

На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини