От х:

Днес в x:

Фотографската изложба "Сага за огън и лед" откри "Арткрафт фест"

    Фотографската изложба "Сага за огън и лед" с кадри на двама от младите водещи фотографи от Хасково Славян Костов и Павел Илиев, и на Ирис Ан Сигурдардотир от Исландия започна от тази вечер "Арткрафт фест" в  южния град.

    Фотографиите бяха представени във фоайето на театър „Иван Димов“. Кадрите са заснети в България и Исландия под мотото "СевороЮг". През тях авторите разказаха три отделни истории за света такъв, какъвто го виждат и усещат.

    С много мъдрост и осмислен житейски опит Славян Костов пресъздава самотата на човек. Но всеки негов кадър по темата е като притча, която разказва за полезността от тази самота, от самотата като усещане не за празнота, а за изпълнено със смисъл съдържание вътре и извън нас. Затова и в повечето му фотоси минимализмът е търсен ефект.

    В своята секция на изложбата Ирис Ан Сигурдардотир разказва за пътя на приятелството и осмислянето на традициите, различни за различните народи, но пазещи мъдростта и търсещи смисъла на близостта по един и същи начин. Фотографиите й са като разказ в няколко части, пресъздаващ началото, развитието на доверието и пътят заедно напред между кукер и момче.

    Исландската авторка е вдъхновена за работата си по заснемането на фотографиите под силните впечатления от филм за кукерите и символиката на обичая, който гледала при предишно гостуване в България. Поръчала да й направят кукерски костюм специално за фото разказа, който бе представен в Хасково тази вечер. В кадрите участва и един от синовете й.

    Павел Илиев продължава със своите кадри изложбата в нейния завършек с типичната оптимистичност на младостта. В Исландия той е заснел кадри, търсейки през обектива си червения цвята.

    Посланието му е: В тъмнината винаги има цвят, само трябва да го забележим.

    В творческата среща с авторите при представянето на изложбата участва и гайдарската формация, ръководена от Филип Филипов.

    Фестивалът продължава до 17 септември  и включва още изложби, творчески работилници и експериментална театрална постановка, която ще сложи финала му.  "Арткрафт фест" се осъществява по проект на Драматичен театър "Иван Димов",  "Алианс за регионално сътрудничество и развитие", в сътрудничество с община Хасково и с партньори от Исландия. Финансирането на проявите по него са по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

    По време на фестивалната седмица на различни точки в града ще бъдат позиционирани седем занаятчийски работилници. Ще има пленер на млади художници, конкурс за репродукция на живописна творба от фонда на Художествена галерия "Атанас Шаренков", изяви на млади музикални таланти.

    Експерименталната театрална авторска постановка "Можеш ли да повярваш?" ще бъде представена идната неделя на площадка „Спартак“. Актьорите, които  участват в нея, сред тях и студенти, репетират по зададеното заглавие под ръководството на драматурга на театъра  Елин Рахнев. Текстът на пиесата се формира съвместно в хода на работата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини