От х:

Днес в x:

Стела Танева представя геометрия на сетивата в галерия „Форум“

    Квадрати, кръгове, прави. Различни форми и внушения. Геометрия на сетивата и симетрия в изразяването пред публиката. Особен поглед към света, пречупен през обектива на своя мироглед представя младата фотографка Стела Танева тази вечер пред широка публика в галерия „Форум“ в Хасково. Откриването на първата самостоятелна изложба на хасковлийката, която от четири години живее в Англия, е от 18 часа.

    Фотоизложението й „Геометрия на сетивата“ е нейната дипломна работа в университета в Съдърланд, в който завършва с фотография.

    Снимките са правени на много место в Европа-в България, в Англия в Съдърланд, където живее. Поводите, които я провокират, са навсякъде. Нейният свят през обектива е пъстър, сложен, откровен свят. Композицията, симетрията и геометрията, се хващат от твореца не просто с очите, а с душата, казва младата авторка.

    За дипломната си работа, която е подготвяла повече от година, нейна подкрепа е първият й учител по фотографско майсторство Славян Костов. Стела Тенева е сред първите в създадената от него преди шест години Школа по фотография към Младежкия център. Тя е сред най-упоритите му и постоянни възпитаници, дори и когато заминава да живее и учи зад граница. „Постиженията на учениците ми ме радват много. Аз вече почти не участвам в конкурси, нямам собствена изложба, но ми е голяма тръпка да да организирам техните.“, признава Славян Костов. Както Стела, така и останалите, минали през фотографската школа вече пораснали деца, той насърчава да имат собствено виждане. И е откровен, че е и радостен, и горд, когато неговите възпитаници, вече израснали в живота и като автори, се представят със свой уникален почерк.„Това е различен тип фотография от всичко, което сме показвали досега“.

    „Геометрия на сетивата“ е изложба, която представя разнообразна техниката на снимане и жанрове- чрез различни обективи, макро пейзажна фотография, игра на сенките, търсене на контура в кадъра, на силуета, не толкова на детайлите. Не случайно и трудът, който е хвърлен година и половина по подготовката на дипломната работа, е подобаващо оценен и от преподавателите в Съдърланд, които поставят на хасковското момиче отличен.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини