От х:

Днес в x:

Ще има подмяна на водопровода в четири точки на Хасково

Водопроводът на улица „22-ри септември“ в кв. „Бедема“, по който непрекъснато има аварии, ще бъде изцяло подменен, а улицата- преасфалтирана. Това ще се случи с ВиК инфраструктурата по още четири хасковски улици по проект, спечелен от Общината, съобщи шефът на ВиК-Хасково инж.Божидар Желязков в отговор на нарастващото недоволство на хората от „Бадема“. През последните дни именно заради аварии жителите там са почти без вода. А това неудобство ги накара във вторник и да излязат на улицата, за да изразят недоволството си и да заявят, че искат институционална намеса. В противен случай са готови на протест.

Проблемният водопровод, който минава по улица „22-ри септември“ и захранва целия квартал, е стоманен. Той е силно амортизиран и корозирал, отдавна е с изминал експлоатационния му период, посочи инж.Желязков.

По другия от проблемите, причина за амортизацията на улицата и който рефлектира върху водопровода-преминаването на тежкотоварна техника за строежите в близост, инж. Желязков също взе отношение. Той ще разговаря с експертите от общинската администрация, за да се направят обходни маршрути за камионите към строителните обекти.

„Единственото трайно решение е  подмяната“, категоричен е той, като изрази разбиране към хората от засегнатите квартали. Затова още през миналата година ВиК е инициирала среща с представители на местната Община, на която са набелязани четири улици, за чиято водопроводна инфраструктура незабавно да се търси финансиране. В този списък влиза именно и улица „22-ри септември“. Останалите са ул.“Тракия“, ул.“Константин Симидчиев“ и ул.“Булаир“. На база на това е изготвена техническата спецификация от страна на ВиК, а община Хасково разработила цялостния проект и е обявила обществена поръчка за евентуалното строителство. „Единствено общините могат да получават средства за подмяна на ВиК съоръженията, тъй като те са собственици на тези активи“, поясни инж. Желязков.

Прогнозите са, че до края на годината е възможна подмяната на водопровода в проблемните зони. От община Хасково посочиха, че вече има избран изпълнител за ремонтите, които по проект ще са  на стойност 1,2 млн.лв. Финансирането обаче все още не е осигурено, търсят се варианти по програми на МРРБ. От местната управа са категорични, че има твърди намерения подмяната на проблемната инфраструктура да бъде извършена, дори ако се налага  със собствени средства.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Комшийката
    2 0
    19:05, 23 фев 2023
    Вода, че няма да има, няма. Така и така багерът е тук, поне вземете съборете и къщата отзад заедно с хората вътре. Направете добро дело за човечеството!!!
    • Ко
      Комшито
      1 0
      19:14, 23 фев 2023
      Колкото са мръсни отвътре, толкова да са мръсни и отвън, нека, оставете ги без вода!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини