От х:

Днес в x:

Задържаният със самоделните бойни пистолети знаел, че са газови

    Задържаният с 35 самоделни огнестрелни оръжия и 4 празни пълнителя ще остане в ареста. Това реши днес съдия Георги Гочев от Окръжен съд – Хасково, където бе разгледана мярката за неотклонение на обвиняемия.

    Контрабандните пистолети бяха открити в микробус Фолксваген, спрян за митническа проверка на 15 ноември 2022 г. на граничния пункт „Капитан Андреево“. Автомобилът бил шофиран от 47-годишния мъж, който е с българско и турско гражданство. Той е с български имена Марин Маринов Маринов и турски имена Мустафа Шахин. Роден е в Кърджали, но преди повече от 30 години се изселил в Турция и живее в Бурса. Мъжът е международен шофьор и сам пътувал в автомобила от южната ни съседка за Германия.

    При проверката на митническия пункт, в кухината на лявата врата и около двигателя митничарите открили 35-те пистолета и 3 празни пълнителя за такива оръжия. Още един такъв празен пълнител за пистолет е намерен в якето на водача. Разследващите установили, че контрабандно пренесените огнестрелни оръжия са самоделно направени и са годни за употреба. Те са иззети.

    На днешното заседание прокурорът по делото Цвета Пазаитова пледира обвиняемият да остане в ареста. Защитникът му – адвокат Иван Иванов поиска по-лека мярка за клиента си, различна от задържане под стража. Той заяви, че обвиняемият не е знаел, че пистолетите са бойни. Юристът каза, че клиентът му се съгласил да ги транспортира, знаейки, че са газови. Трябвало да получи 1000 евро, за превоза от Истанбул до Щутгарт, където бил поръчителят.

    „При оперативната беседа клиентът ми си е признал и е казал, че той е поставил пистолетите в микробуса. Били са му поръчани от човек от Германия, с който са се познавали отпреди. По негови думи са му обяснили, че това са газови пистолети, които трябвало да закара до Германия“, каза юристът. Според него клиентът му се разкайва за това, че е постъпил глупаво и бил излъган, доверявайки се на поръчителя.

    В крайна сметка магистратът прецени, че Маринов ще остане в ареста. Сред мотивите му бе, че има опасност обвиняемият да се укрие. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок. Адвокат Иван Иванов заяви, че няма да обжалват мярката с цел да се спести време и производството да приключи по-бързо, като евентуално се премине към постигане на споразумение с прокуратурата.

    За престъплението законът предвижда наказание от 3 до 10 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини