От х:

Днес в x:

С включени сирени и светлини полицаите от Хасково почетоха загиналия граничар

Изображение 1 от 6

    Точно в 12 часа на обяд вой на полицейски сирени огласи Хасково. С включена звукова и светлинна сигнализация пред сградата на областната дирекция на МВР в Хасково местните полицаи отдадоха почит към застреляния на границата ни с Турция техен колега младши младши инспектор Петър Бъчваров. Със сведени глави и свален на половина трибагреник служителите на реда от Хасково и региона се включиха във вълната на съпричастност, която е в цялата страна, с минута мълчание. Отдаване на почит точно по обяд имаше днес на много места пред полицейските управления.

    Отново стана ясно, че полицаите настояват за законови промени и промени в условията им на работа, както и осигуряването на по-добро оборудване.

    „ 99 % от полицаите са въоръжени с пистолет „Макаров“ от 50-те години на миналия век. Двама души патрул в гориста местност с два пистолета с по 16 патрона, не знам как може да задържат група от 50 човека. Трябва да е повече от добре подготвен.“ , коментира председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Владимир Даскалов.

    Трябва да има по-рестриктивни мерки за нарушителите, особено за каналджиите, за да не остава у тях усещането за безнаказаност, призова той.

    Днес стана ясно и, че загиналият по време на изпълнение на служебния си дълг младши инспектор Петър Бъчваров ще бъде награден посмъртно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който присъства на поклонението пред тленните му останки в Елхово.

    Скоро ще има отговори на всички въпроси, посочи МВР министърът. Той посочи, че заловените в Турция след стрелбата по българския граничар са турски граждани и в голяма степен вече е ясно какво са направили и какви са били мотивите им, посочи Дерменджиев.“Тези хора са извършвали престъпление на територията на Турция и в един момент те са решили, че някои им пречи да извършват тези престъпления“ посочи още той.

    Гилзите, намерени на мястото на убийството на полицая, са от автомат „Калашников“, с който е отвърнато на стрелбата, поясни още министърът.

    По думите му има възможност за екстрадиция на задържаните, но дали това ще се случи, ще бъде решено от турските власит.

    Според него има възможност за екстрадиция на задържаните в Турция лица, има образувани наказателни производства и в Турция, и в България.

    Министърът съобщи още, че натискът през последното денонощие по турско-българската граница е спаднал в пъти и българските власти имат уверението, че това ще продължи и занапред.

    По границата със Сирия и Афганистан Турция има сериозни проблеми и насочените усилия там са причина за по-слабото действие на граничните власти по браздата с България, обясни още той.

    Министър Демерджиев призна, че техническото оборудване по границата ни не е незадоволително. Той е изградено по времето на изграждането и на оградата, допълни министърът. Той посочи, че оградата е изпълнена на три етапа, изпълнението на четвъртия, който обхваща сериозна територия, също е започнало.

    По повод поисканата му оставка снощи от ГЕРБ, служебният вътрешен министър посочи, че такава би подал, ако му я поиска президентът Румен Радев или гражданите на България.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини