От х:

Днес в x:

13 от 15 транспортни фирми в областта лъжат с билети

13 транспортни фирми от областта нарушават наредбата за ценните книжа, съобщават от хасковското данъчно. От проверени 15 фирми в региона, само две са били изрядни. Нарушителите ще бъдат предадени на прокуратурата. Същността на простъпката се състои в продажба на билети с особено ниска номинална стойност – по 50 стотинки и по 1 лев, върху които допълнително е отпечатана нова далеч по-висока цена на услугата – 8 лв., 13 лв. и дори 22 лв. за курсовете до морето през летния сезон.. Промяната на цената на автобусните билети, които са вид ценни книжа, е сериозно нарушение на закона, което е от компетенцията на прокуратурата, подчертават от приходната агенция.

 С промяната на номинала на билетите се създава възможност пред данъчните да се декларират приходи, значително по-ниски от действителните. Извън санкциите които би наложил съдът, приходната агенция ще глобява по Закона за административни нарушения, съгласно който глобата за подобен случай е от 500 до 1 000 лева. Фирмите ще бъдат санкционирани и по Наредбата Н-18 за регистриране и отчитане на приходите от продажби. Санкциите за юридически лица достигат до 10 000 лева ако бъде доказано, че са укрити особено големи приходи.

НАП-Хасково напомня на превозвачите, че билетите, които те продават, трябва да са с трайно отпечатана номинална стойност и да бъдат най-малко с два защитни елемента върху хартията. Налични количества от билети със стара номинална стойност, които са останали непродадени от предходни периоди не могат да се поправят, а следва да бъдат унищожени в присъствието на органи по приходите от НАП.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини