От х:

Днес в x:

10 °C

Проверяват автобусите за колани. 98 % от пътниците не ги използват, твърдят превозвачите

Масови проверки по автобусите за наличието на колани започват пътните полицаи, тъй като гратисният период обезопасителните средства да бъдат осигурени от собствениците на превозваческите фирми изтече през юли.

От Акредитираните изпитвателни лаборатории и нотифицирани технически служби съобщиха, че са готови да започнат да тестват поставените  вече колани.

Според превозвача от Хасково Себахтин Исмаил обаче влезлите в сила промени в Закона за автомобилните превози от септември 2018 не са доизмислени докрай. Защото седалките на много от по-старите автобуси конструктивно не са пригодени за монтаж на предпазните средства. Това означава, че в момента много от колегите му изпълняват закона, но ефективността на коланите, сложени като в час по труд и творчество, ще е съмнителна. Исмаил, който е и член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България смята, че за собствениците на по-старите автобуси трябва да има изискване направо да сменят седалките с такива, по които предпазните средства са надеждни.

Големият проблем, според него обаче, е не толкова изрядността на фирмите, защото по един или друг начин те ще се постараят да спазят закона. Исмаил смята, че трябва да се засили контролът към пътниците за използването на коланите. Неговите автобуси са до един оборудвани с предпазните средства, но  98 % от пътниците не ги слагат, пренебрегват указанията на шофьорите. „Всеки ден шофьорите имат проблеми по тази тема. Преди тръгване проверяват пътниците дали са си сложили коланите, но често след потеглянето хората ги махат.  Затова трябва да има масови проверки не само на превозвачите за наличието на колани в автобусите, но и на пътуващите дали ги използват. Всеки трябва да осъзнае, че коланите, както в колата, така и в автобуса, при инцидент спасяват живот. Ако в Германия те хванат без колан в автобуса имаш 50 евро глоба.“

А иначе от атестационните лаборатории уверяват, че тестовете на коланите няма да е скъпо, макар, че все още няма точно определена цена. Според превозвачът от Хасково всеки в бранша трябва да носи отговорност за безопасността на пътниците,  така, че пари за подмяна на коланите с по-добри или за тестове на монтираните вече, не трябва да се щадят.


 

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пъ
  Пътуващ
  8 0
  23:17, 26 авг 2019
  Автобусите, с които се извършва междуградски транспорт от Хасково, са гробници. Никой превозвач не желае да влага в този бизнес. Пътувам всяка сутрин с автобус, който е с отлепено стъкло и по пътя може да ти докара бъбречна криза(питай ме през зимата как се замръзва), а ако реша да пътувам от Пловдив за Хасково в 16:45, то щото няма климатик, се връщам в Хасково с мокра фланела и гръмнала глава. Все пак трябва да влиза въздух, 45 градуса е, прозорците на буса са широко отворени. Па какво да говорим за колани, то по тоя път държавни органи има ли? Що не питат тия пътници каква цена плащат и защо я плащат?
  • 78
   785698709
   0 -2
   09:30, 27 авг 2019
   В Развита Америка няма селски автобуси , понеже са нерентабилни
   ......
   И тогава всеки трябва да се оправя кой както може :)))
 • 2
  96
  9689-98
  4 0
  08:17, 27 авг 2019
  Заптиетата Тормозят Народа по нареждане на Чорбаджиите и Бейовете ,
  за да му отвлекат Вниманието
  от Геноцида и Грабежа

Хороскоп за 16.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
16 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
16 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
16 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
16 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
16 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
16 ное 2019
Последни новини