От х:

Днес в x:

28 °C

Проверяват автобусите за колани. 98 % от пътниците не ги използват, твърдят превозвачите

Масови проверки по автобусите за наличието на колани започват пътните полицаи, тъй като гратисният период обезопасителните средства да бъдат осигурени от собствениците на превозваческите фирми изтече през юли.

От Акредитираните изпитвателни лаборатории и нотифицирани технически служби съобщиха, че са готови да започнат да тестват поставените  вече колани.

Според превозвача от Хасково Себахтин Исмаил обаче влезлите в сила промени в Закона за автомобилните превози от септември 2018 не са доизмислени докрай. Защото седалките на много от по-старите автобуси конструктивно не са пригодени за монтаж на предпазните средства. Това означава, че в момента много от колегите му изпълняват закона, но ефективността на коланите, сложени като в час по труд и творчество, ще е съмнителна. Исмаил, който е и член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България смята, че за собствениците на по-старите автобуси трябва да има изискване направо да сменят седалките с такива, по които предпазните средства са надеждни.

Големият проблем, според него обаче, е не толкова изрядността на фирмите, защото по един или друг начин те ще се постараят да спазят закона. Исмаил смята, че трябва да се засили контролът към пътниците за използването на коланите. Неговите автобуси са до един оборудвани с предпазните средства, но  98 % от пътниците не ги слагат, пренебрегват указанията на шофьорите. „Всеки ден шофьорите имат проблеми по тази тема. Преди тръгване проверяват пътниците дали са си сложили коланите, но често след потеглянето хората ги махат.  Затова трябва да има масови проверки не само на превозвачите за наличието на колани в автобусите, но и на пътуващите дали ги използват. Всеки трябва да осъзнае, че коланите, както в колата, така и в автобуса, при инцидент спасяват живот. Ако в Германия те хванат без колан в автобуса имаш 50 евро глоба.“

А иначе от атестационните лаборатории уверяват, че тестовете на коланите няма да е скъпо, макар, че все още няма точно определена цена. Според превозвачът от Хасково всеки в бранша трябва да носи отговорност за безопасността на пътниците,  така, че пари за подмяна на коланите с по-добри или за тестове на монтираните вече, не трябва да се щадят.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Пъ
  Пътуващ
  8 0
  23:17, 26 авг 2019
  Автобусите, с които се извършва междуградски транспорт от Хасково, са гробници. Никой превозвач не желае да влага в този бизнес. Пътувам всяка сутрин с автобус, който е с отлепено стъкло и по пътя може да ти докара бъбречна криза(питай ме през зимата как се замръзва), а ако реша да пътувам от Пловдив за Хасково в 16:45, то щото няма климатик, се връщам в Хасково с мокра фланела и гръмнала глава. Все пак трябва да влиза въздух, 45 градуса е, прозорците на буса са широко отворени. Па какво да говорим за колани, то по тоя път държавни органи има ли? Що не питат тия пътници каква цена плащат и защо я плащат?
  • 78
   785698709
   0 -2
   09:30, 27 авг 2019
   В Развита Америка няма селски автобуси , понеже са нерентабилни
   ......
   И тогава всеки трябва да се оправя кой както може :)))
 • 2
  96
  9689-98
  4 0
  08:17, 27 авг 2019
  Заптиетата Тормозят Народа по нареждане на Чорбаджиите и Бейовете ,
  за да му отвлекат Вниманието
  от Геноцида и Грабежа

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини