От х:

Днес в x:

Спасиха каспийска блатна костенурка в града

Костенурка от редкия вид каспийска блатна е открита в центъра на Хасково и спасена от експертът от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково Стоян Литов. Той попаднал на влечугото, което е от видовете в Червената книга на България, включено от 2015 г., случайно.

Находката е рядка, тъй като най-близкото до Хасково местообитание на този вид костенурки е край реката до с.Клокотница. Влечуги от този вид са регистрирани и в защитена местност „Дефилето“ по поречието на р. Харманлийска в близост до град Харманли, уточняват от РИОСВ.

Предположението на експерта е, че откритият в центъра на града екземпляр вероятно е успял да се спаси след улов. Вероятно костенурката е била предназначена да ,краси двор в областния център, но се е измъкнала от там. Версията сама да е допълзяла до града е почни нищожна, обясняват еколозите.

Каспийската блатна костенурка е разпространен в сладководни водоеми между централна Мала Азия и Туркменистан. Достигат дължина на черупката около 25 сантиметра.

В България каспийската блатна костенурка се среща в най-южните части на страната.

Общият им брой в страната се оценява на 600 до 1000 екземпляра.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини