От х:

Днес в x:

Хасковските мюсюлмани с първа молитва за Курбан Байрам

    Хасковските мюсюлмани посрещнаха днес големия празник Курбан Байрам с първа молитва. От рано сутринта вярващите препълниха двете градски джамии. Имаше хора, молещи се на улицата пред джамията.

    Първата молитва - "Байрам намаз" в старата "Ески джамия" се водеше от имама Мюмюн Рамадан, а в голямата "Чарши джамия" от ваиз Шабан Гайгаджов. 

    Курбан Байрам познат и като Коч Байрам е най-големият мюсюлмански празник. Стартира от вечерта на 9 юли и продължава до вечерта на 13 юли. С него се отбелязва приключването на хаджа (това е преклонението в свещения град Мека).

    Курбан Байрам се отбелязва винаги 70 дни след Рамазан Байрам и неговата продължителност е 3 – 4 дни. Този празник е свързван с жертвоприношението. Така се отдава почит на пророка Ибрахим, който е бил в готовност да пожертва собствения си син Исмаил, за да демонстрира вярата си към Аллах.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Жи
      Живко
      4 -2
      22:39, 9 юли 2022
      Аз съм мъж на 28 години, и съм женен за прекрасната ми,красива и чаровна съпруга,която е на 25 години,а Мухамед се е оженил на 50 години за 6 годишно момиченце.....добре,че не е роден в сегашно време,че щяхме да го гледаме в клиповете на Ален Симеонов :д
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини