От х:

Днес в x:

30 000 семейства са получили пакети с месо за Курбан Байрам

30 000 семейства в страната са получили пакети с месо между 3-5 кг по случай Курбан Байрам. Това е станало възможно чрез организираната от Главно мюфтийство благотворителна кампания „Курбан 2014", съобщават от мюфтийството. Ежегодно институцията организира подобна кампания по случай големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.

Тази година тя е започнала в началото на септември и до празника са били събрани средства за 300 жертвени животни (едър рогат добитък) на стойност над 400 000 лева. В деня на празника те са били заклани в три сертифицирани кланици - една в Северна България и две в южна. Месото е разфасовано на пакети от по 3 и 5 кг и транспортирано със специализиран транспорт до получателите.

Чрез координация от Районите мюфтийства курбанът е зарадвал семейства, които не са имали възможност да принесат в жертва животно. Пакети с месо са получили всички социално слаби по райони, без да се взима предвид етническата или религиозна принадлежност. С дарения в дарителската кампания са участвали и Червеният полумесец, Председателството на религиозните въпроси на южната ни съседка, благотворителни фондации и множество частни лица.

Цената, определена от отдел „Социален" на Главно мюфтийство, за единица курбан т.г. е била 270 лева. По традиция месото се раздава на социално слаби, вдовици, сираци, социални заведения, домове за възрастни хора и на граждани, поставени под запрещения - под контрола на съответните власти. В сравнение с миналата година сега от празничното месо са получили двойно повече семейства. Главно мюфтийство благодари на всички благодетели, че са избрали институцията за проводник на своето благородство и Богослужение.

Курбан Байрам е един от най-големите мюсюлмански празници, в който всеки мюсюлманин, имащ материалната възможност, ходи на поклонение в светите земи (Мека и Медина) и пренася в жертва животни. Месото на жертвеното животно се разделя на три - една част за семейството, другата за съседите, а третата за хората, изпаднали в нужда. Курбанът е вид богослужение, което цели засвидетелстването на Богобоязънта на всеки мюсюлманин, уточняват от мюфтийството.

В навечерието на празника Главно мюфтийство е било домакин на прием по случай Курбан Байрам, на който с минута мълчание е почетена паметта на жертвите от с. Горни Лом.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини