От х:

Днес в x:

Две дами получиха Пегаси на юбилейното 50 -то издание на „Южна пролет“ в Хасково

    Две дами са носителите на бронзови Пегаси от 50-то издание на литературните дни с конкурс за дебютанти „Южна пролет“, което завърши тази вечер.

    Конкурсът, който вече половин век се провежда в Хасково, е уникален не само за България, но и за Европа.

    На празнична церемония в театър „Иван Димов“ кметът на Хасково Станислав Дечев поздрави участниците и завърши словото си, цитирайки хайку на поета Петър Чухов:”В Хасково пролетта идва на крилете на книгите”.

    Участниците оцени жури, председателствано от проф. Кирил Топалов. В него, като членове са лауреатът на „Южна пролет“ от 1984 г. Йордан Евтимов, Светлозар Жеков, Борис Минков и Иван Митев.

    Наградите връчиха кметът на Хасково Станислав Дечев и ресорноят заместник-кмет по културата Мария Вълчева.

    В конкурса за дебютна литература в жанра „поезия” е отличена Ева Гочева за книгата "Съвсем друга история". Пегасът  за проза е за Йоанна Елми за книгата "Направени от вина". 

    Пегаси за драматургичен текст и детска литература не бяха присъдени, но журито даде много поощрителни награди за авторите на проза и поезия.

    От висотата на сериозния опит на журито проф.Топалов сподели,  че отдавна с колегите си не са попадали на толкова много и хубави прозаични и поетични книги, като отбеляза, че авторите с поощрения тази година са само  на “милиграм” от тежестта на Пегаса.

    В това издание на “Южна пролет” няма дебютанти в категориите „литературна критика“ и “кино сценарий”.

    Община Хасково връчи за цялостен принос в областта на литературата наградата на името на Александър Паскалев на писателя пътешественик  от Хасково Иван Митев.

    За юбилейната година на литературните дни в Хасково пристигнаха почти половината от лауреатите в конкурса от 1974 година насам, когато е първото му провеждане. Дебютантите тази година бяха 45-ма.

    Вечерта в театъра завърши с изпълнения на певицата Михаела Маринова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини