От х:

Днес в x:

„Ти, той и аз между вас“:темата на първия поетически двубой в Хасково

    „Ти, той и аз между вас“ беше темата на първия поетически двубой, който се проведе в Хасково. Тази тема беше избрана по предложене на публиката снощи в театър „Иван Димов“. Любопитното събитие се състоя в рамките на 50-тото юбилейно издание на Литературните дни „Южна пролет“. В пряк сблъсък влязоха поетите Иван Христов- лауреат на „Южна пролет“ през 2002 година и Иван С. Вълев, който е носител на Пегас от 2018 година. Автор на„Поетически двубой“ е поетът Петър Чухов и който беше и водещ на словесния дуел. Той мина в четири кръга, а при всеки от тях публиката имаше ключова роля, тъй като задачата и бе да оцени представянето на претендентите.

    В първия кръг всеки от авторите представи в рамките на 10 минути най-доброто от творчеството си. Във втория задачата беше нелека-да се покажат аргументирано слабите страни на опонента. След това Вълев и Христов се оттеглиха за 20 минутна творческа работа по изтеглената произволно тема от предложените от публиката. През това време мина и третият кръг. В него секундантите на участниците в дуела -двамата автори от Хасково -за Иван С.Вълев Митко Ламбов, а за Иван Христов- Ясен Калайджиев трябваше да убедят публиката защо да гласува или защо не трябва да гласува за основните претенденти. 

    В крайна сметка поетическият двубой мина като един открит урок за всеки, които прави първи стъпки в мерената реч. А опитните в залата имаха повод да сверят творческите си часовници. Като победител беше излъчен Иван Христов. Но и Иван С.Вълев отново остави светла следа с представянето си пред хасковската публика.

    За съсредоточаването на публиката при гласуването й помогнаха и младите музиканти от школа „Манол Иванов“ към читалище „Заря“ в Хасково: Атина Нико – пиано, Джон Ха Парк – цигулка, Никола Кръстев – китара, Мартин Иванов – китара, Николай Златков – акордеон.

    Днес програмата на юбилейното 50-то издание на Литературни дни „Южна пролет“ продължава в 14 часа с Литературната занаятчийница на тема „Жанрова трансформация“ в залата на Младежки център Хасково.

    Церемонията по връчване на наградите „Южна пролет” 2022 г. ще започне в 18 часа в голямата зала на ДКТ Иван Димов“ със специалното участие на Михаела Маринова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини