От х:

Днес в x:

Лауреати на „Южна пролет“ се събират в Хасково за 50-годишния юбилей на конкурса

Изображение 1 от 2

    25 от лауреатите на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ ще се съберат в Хасково за 50-годишния юбилей на поетичните дни.

    Първото издание на „Южна пролет“ е през 1973 година, но от следващата 1974 година се организира уникалния и до днес конкурс за дебют на автори и се връчват награди. Първите лауреати на „Южна пролет“ са Росен Босев за сборника му с разкази “Напред през росата“ и Янислав Янков за дебютната му стихосбирка „Всичко. Както всеки ден“.

    През 2022 година има 45 участници, които са издали своята първа книга през изминалата година и са подали текстове за участие. Има участници в жанровете „поезия“, „проза“, „детска литература“, има и двама на драматургични текстове. Тази година няма дебютанти в категориите „литературна критика“ и „кино сценарий“.

    Най-младият участник през юбилейната година на „Южна пролет“ е 18-годишната Анна Яворова от Перник, която е дебютант с поетичната си книга „Мисли за ключ“. В същата категория участва с „Предизвикано от... Той“ Станислава-Владимира Станкова от Хасково.

    Участниците оценява жури, председателствано от проф. Кирил Топалов. В него като членове са лауреатът на „Южна пролет“ от 1984 г. Йордан Евтимов, Светлозар Жеков, Борис Минков, има и представител на хасковската писателска гилдия в лицето на Иван Митев.

    Тази година литературните дни ще се проведат с богата съпътстваща програма на 27, 28 и 29 април. Програмата представиха днес организаторите от община Хасково, от музея и библиотеката и от КДК.

    Откриването на юбилейното издание на „Южна пролет“ е в 11 часа на 27 април с любопитна изложба, подготвена съвместно от Регионалната библиотека „Хр.Смирненски“ и Регионалния исторически музей. Тя ще бъде разположена във фоайето на библиотеката. В нея ще бъдат показани първата статуетка, връчвана на лауреатите в началото на „Южна пролет“-“Мома с делва“, както и един от първите Пегаси. Публиката ще може да види и лични вещи на хасковски писатели и поети, ще бъдат показани пишещи машини и техни ръкописи. Те се пазят във фонда на отдел „Най-нова история“ на РИМ-Хасково и някои от тях ще бъдат показани пред публика за първи път, коментира уредничката на отдела д-р Веселина Узунова.

    В 16 часа в Читалня1 на библиотеката председателят на Клуба на дейците на културните в Хасково Ели Видева ще представи Анелия Черкезова от Хасково с книгата й „Капан за сънища“.

    Тържественото откриване на 50-ото издание на литературните дни „Южна пролет“ е от 18 часа и ще е по традиция поред театъра. То ще е с участието на хор „Родна песен“ и Духовия оркестър на Хасково.

    В празничната вечер на откриването ще присъстват 25 от лауреатите през половинвековното съществуване на конкурса.

    По традиция огъня на „Южна пролет“ ще бъде запален също от лауреати. Тази година честта се пада на един от първите носители на наградата за дебютна литература -Кънчо Атанасов, който е отличен през 1975 година и лауреатката от 2020 година Виолета Кунева.

    Следва среща с носителите на Пегас в театъра. На нея те ще споделят спомени, ще представят свои произведения.

    Вторият ден на литературните дни започва с красива и символична инициатива. На 28 април в Алея „Южна пролет“ ще бъдат засадени 50 кедъра. Дървото е вековно и символизира традициите на „Южна пролет“, които се пазят и отстояват, посочи заместник-кметът по култура в Хасково Мария Вълчева.

    Вечерта от 19 часа в театър „Иван Димов“ ще се проведат поетични двубои. Техен водещ ще е поетът и писател Петър Чухов. Участват лауреатите на „Южна пролет“ Иван Христов и Иван С. Вълев. Всеки от тях ще има секундант в двубоя. Авторите от Хасково Ясен Калайджиев и Митко Ламбов ще им помагат в двубоите, а публиката ще ги оценява на живо и ще излъчи победителя.

    През трите дни на литературните дни има и много инициативи, които са планирани в Регионалната библиотека, в това число и за деца, посочи директорката й Анна Щилянова. Сред тях са срещата с Александра Георгиева-автор на поредицата за деца „агата“, с Вал Стоева, която ще представи „да отгледаш читател. Наръчник за родители“ от Алисън Дейъвид, среща разговор със сценариста разказвач на приказки Константин -Кирил Иванов, който ще представи книгата на Илия Деведжиев „Облачето и дъгата“.

    На 29 април в Младежкия център за начинаещите поети и писатели ще бъде организирана литературната занаятчийница, която тази година е на тема „Жанрова трансформация“.

    Закриването на юбилейното 50-годишно издание на „Южна пролет“ е в 18 ч. На сцената на театъра с церемонията по връчването на Пегасите за отличените дебютанти и наградата, която община Хасково връчва за цялостен принос в областта на литературата на името на Александър Паскалев.

    Заключителната вече на „Южна пролет“ със свои изпълнения участва и певицата Михаела Маринова.

     ПРОГРАМА

    27 април – сряда

    11.00 ч. Откриване изложба „Неповторима „Южна пролет“,

    РБ „Хр. Смирненски“ добре дошла!“

    Централно фоайе

    13.00 ч. Разказвачът на приказки Константин-Кирил Иванов

    РБ „Хр. Смирненски“ представя „Облачето и дъгата“ от Илия Деведжиев

    Детски отдел

    14.30 ч. Туристическа обиколка на Хасково,

    пред РБ „Хр. Смирненски“ организирана от ТИЦ - Хасково

    16.00 ч. Представяне на книгата „Капан за сънища“ от

    РБ „Хр. Смирненски“ Анелия Черкезова, представя Ели Видева

    Читалня № 1

    16.30 ч. Концерт на Акустично джаз трио, солист

    пред галерия „Форум“ Мария Арнаудова

    18.00 ч. Тържествено откриване на 50-и Литературни дни

    ДКТ „Иван Димов” „Южна пролет” 2022г., с участието на Мажоретен състав, хор „Родна песен“ и Духов оркестър. Празничният огън ще бъде запален от лауреатите Кънчо Атанасов и Виолета Кунева.

    Вечер на лауреатите с участието на квартет „Виолина“ и Атина Нико – пиано

    28 април – четвъртък

    09.30 ч. Откриване Алея „Южна пролет“. Засаждане на 50

    Парк Кенана дръвчета по повод 50 години „Южна пролет“

    10.00 ч. Среща с Александра Георгиева – автор на

    РБ „Хр. Смирненски“ поредицата за деца „Агата“

    Детски отдел

    11.00 ч. Среща - разговор на дебютантите с журито на

    РБ „Хр. Смирненски“ Националния конкурс „Южна пролет” 2022 г.

    Читалня № 1

    14.30 ч. Туристическа обиколка на Хасково,

    пред РБ „Хр. Смирненски“ организирана от ТИЦ - Хасково

    16.30 ч. Вал Стоева представя „Да отгледаш читател.

    РБ „Хр. Смирненски“ Наръчник за родители“ от Алисън Дейвид

    Читалня № 1

    17.30 ч. Мира Добрева представя „Столетниците -

    ДКТ „Иван Димов“ благословия или орисия“

    19.00 ч. ДКТ „Иван Димов“ „Поетически двубой“ - автор и водещ Петър Чухов. В творческата вечер участват музиканти от школа „Манол Иванов“ към ОНЧ „Заря – 1858“ Хасково Атина Нико – пиано, Джон Ха Парк – цигулка, Никола Кръстев – китара, Мартин Иванов – китара, Николай Златков – акордеон

    29 април – петък

    11.00 ч. „Как се лекува лъвски страх“ – детски куклен

    ДКТ „Иван Димов“ театър с участието на актьорите Силвия Предова

    и Янко Митев

    14.00 ч. Литературна занаятчийница на тема „Жанрова

    Младежки център трансформация“

    18.00 ч. Церемония по връчване на наградите „Южна

    ДКТ „Иван Димов“ пролет” 2022 г. със специалното участие на Михаела

    Маринова

    ………………………………………………………………………………………………………..

    27, 28 и 29 април

    Покрит книжен пазар БАЗАР НА КНИГАТА – ХАСКОВО 2022

     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини