От х:

Днес в x:

Изложба разказва за началото на „Южна пролет“ и хасковските автори

    Любопитна изложба слага началото тази година на 50-то юбилейно издание на Литературните дни „Южна пролет“ с конкурс за дебютна литература, превърналите се в една от културните емблеми на Хасково и България.

    Наградите от „Южна пролет“ носят престиж и присъстват задължително в автобиографиите на големи български поети и писатели, прославящи страната ни и зад граница с таланта си и били лауреати на конкурса през годините.

    Началото на „Южна пролет“ е поставено в далечната 1972 година. А на 17 и 18 април през 1973 година, по предложение на Клуба на дейците на културата в Хасково, се провеждат първите литературни дни „Южна пролет“.

    Изложбата „Неповторима Южна пролет, добре дошла!“, която открива юбилейното издание на Литературните дни на 27 април във фоайето на сградата на Регионалния музей и Регионалната библиотека в Хасково, в 11 часа, разказва за началото и следващите им издания. Тя има за цел да представи някои от хасковските поети и писатели, от които се пазят артефакти и ръкописи в архивите на отдел „Нова история“ в РИМ-Хасково и Регионалната библиотека.

    Сред експонатите, които за първи път ще бъдат показани, е делегатска папка от 1973 година, каквато е получил всеки от участниците в първото официално издание на „Южна пролет“.

    През тази година литературните дни минават с литературни четения. На следващата година с подкрепата на Община Хасково и Съюза на българските писатели е учреден и уникалния конкурс за дебютна литература. Първите лауреати дебютанти са Росен Босев за проза и Янислав Янков за поезия.

    Когато се заговори за „Южна пролет“ съвременниците свързват отличията с бронзовите статуетки на Пегас. В зората на конкурса обаче статуетката, която е давана е „Мома с делва“. Нейният прототип и прототипът на Пегаса, изработен по идея на Огнян Фунев, са също сред експонатите на изложбата. Първите Пегаси се връчват през 1984 година. Преди да станат част от архивите на музея, прототипите на наградите са съхранявани в община Хасково, разказва уредникът на отдел „Нова история“ в Регионалния исторически музей д-р Веселина Узунова.

    Лични вещи на Симеон Стоянов, Иван Николов, Петър Василев и Александър Паскалев също са част от изложбата.

    Посетителите могат да видят пишещата машина „Марица“ на поета Петър Василев, на която той пише текста на един от вечните български музикални хитове „Наследство“. За родения в ивайловградското село Хухла поет, Митко Щерев казва, че е „шестият от „Диана експрес".

    Пишещата му машина е дарена на РИМ-Хасково преди години от съпругата му, с вяра, че така той ще продължи да живее. Донесена е в музея от приятеля на семейство Василеви -поета Недялко Диев, разказва д-р Узунова.

    Част от изложбата е и още една пишещата машина, доста по-стар модел от тази на Петър Василев- „Континентал“, която е принадлежала на първия модерен книгоиздател в България-хасковлията Александър Паскалев. На негово име Община Хасково връчва награда в рамките на „Южна пролет“, която е за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

    В изложбата е показана наградата на хасковската поетеса Ели Видева, с която те беше удостоена през 2020 година.

    Членската книжка, издадена от Комитета на културата на Симеон Стоянов,също емблематичен автор за Хасково с текста си на песента на група „Щурците“- „Среща“, е единствената негова вещ, която се пази и е част от изложбата.

    В нея е и дарената на музея от дългогодишния диригент на Хасковския симфоничен оркестър Красимир Захариев оригинална партитура на химна на „Южна пролет“. Текстът е на хасковския поет Иван Николов, по музика на композитора, роден в Унгария, но хасковски корени  проф. Александър Танев.  Текстът, който ще бъде показна е напечатан, а по него са записките и поправките на композитора. Химнът е изпълнен за първи път при откриването на Литературните дни „Южна пролет“ през 1983 година от хор „Родна песен“ и под съпровода на Симфоничния оркестър.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини