От х:

Днес в x:

Рибари на протест заради измираща риба в „Ивайловград“ от изпускане на водата

    Рибари излязоха на протест заради измиращата риба в язовир „Ивайловград“. Тази сутрин любители и представители на новоучреденото Сдружение „Защита на язовир „Ивайловград““ се събраха край село Малки Воден, за да изразят недоволството си.

    Заместник-председателят на сдружението Кирил Митов е категоричен, че рибата измира заради прекомерното изпускане на водата от язовира. Заяви, че проблемът с нивото на водоема, който е част от каскадата „Арда“, е започнал през 2019 година. От тогава започнало драстично изпускане на водата, като през летните месеци падала до около 40%, а сега водата била на около 70%. Според него изпускането е според наредба, но смята, че то е прекалено.

    „Рязкото или постепенно изпускане на водите на язовир „Ивайловград“ до критично ниски нива особено през размножителния период на рибите води до пагубно въздействие на популацията“, заяви Кирил Митов. Той оприличи ситуацията като екологична катастрофа. Поясни, че вече няколко дни той и негови колеги прехвърляли риби, които са останали на сухо.

    Допълни, че проблемът с изпускането на язовира и измирането на рибата се отразява на туризма в региона, в който през последните години бяха построени доста къщи за гости.

    Митов и колегите му настояват Министерството на околната среда и водите да вземе мерки за недопускане драстично понижение на нивото на язовир „Ивайловград“ и да се заложи минимално допустим обем, под който да не може да се използва водата, както е при повечето значими язовири. В тази връзка обмислят да сезират МОСВ за пореден път, но вече през сдружението, а не както досега като юридически лица.
     

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини