От х:

Днес в x:

Без литийно шествие на Йордановден в Димитровград, 100 лв награда за извадилия кръста

На 6 януари, Йордановден от 11 часа на брега на река Марица ще се състои традиционният ритуал по водосвета, молитвата за здраве и хвърлянето на кръста във водите на реката. Право да се хвърлят в ледените води на реката имат лица над 18 години. Всеки участник подписва декларация, с която се запознава с рисковите и правилата за осъществяване на ритуала. За лицата под 18г. декларацията се подписва от единият от родителите му. 

За поредна година общината осигурява поощрителни награди за всеки участник в размер на 20лв.. За този, който успее да изкара кръста, организаторите са предвидили награда от 100лв., както и съобразно обичая пита и вино. 

Тази година, поради пандемичната обстановка няма да има шествие. Ритуалът ще бъде отслужен от архиерейски наместник отец Георги Тодев. Желаещите да се хвърлят в студените води, за да изкарат кръста, могат да се запишат в църквата "Св. Димитър".  Няма да се раздават традиционните чай и вино, информират от местната администрация и призовават гражданите, които идват, да носят маски и спазват всички противоепидемични мерки. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини