От х:

Днес в x:

Отсрочиха делото за наводнението в Бисер за края на януари

Изображение 1 от 2

    Районният съд в Харманли отсрочи делото за наводнението в село Бисер за края на януари.

    Мотивите на съда за отсрочването са нередовното призоваване на част от наследниците на пострадалите, както и невъзможността да бъдат спазени противоепидемичните мерки при разглеждане на делото в открито съдебно заседание.

    Делото влиза в съда за втори път, осем години след потопа в Бисер, в който скъсалият стена язовир Иваново заля селото, а придошлата вода отне човешки животи и разруши десетки сгради.

    Обвиняема за трагедията по непредпазливост е  тогавашната областна управителка на Хасково Ирена Узунова.

    Преди три години съдът в Харманли върна за доразследване на районната прокуратура в Пловдив обвинителния акт за наводнението срещу Узунова.

    Бившата областна на Хасково сега отново е привлечена като обвиняема за това, че във времето от 14-ти октомври 2011 г. до 6-ти февруари 2012 г., като областен управител на Хасково не е планирала и организира разработването на план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е осъществила и необходимата организация и техническа експлоатация на язовира, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителните дейности по него. По този начин е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир Иваново.

    Според обвинението  подсъдимата е нарушила разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

    Предвиденото наказание по текста от НК за причиняване на наводнение по непредпазливост и с последвала смърт и значителни вреди, е лишаване от свобода до пет години.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ст
      Станчо
      12 -2
      15:07, 16 дек 2020
      Делото я приключи,я не.С процедурни номера и дори без тях изхода е ясен Никой не може да върне жертвите. А построяването на къщи на едни, а на други не, е политипеската проституция. Истинската България.
      • Кю
        Кюмуров
        8 0
        16:15, 16 дек 2020
        Цветанов обеща да им построи къщи , а вместо това си построи апартамент с асансьор и въртолетна площадка на покрива и други 6 апартамента с пари от баба си. Едно време управниците не лъжеха така. Като обещаеха награда за преизпълнен план, даваха я. Аз вече не помня колко пъти по 10 лв съм получавал.
    • 2
      Ем
      Емигрант по принуда
      9 0
      15:43, 16 дек 2020
      А Делата за всички 888 х 8 “джуджета” кога ще бъдат образувани, за да започнат??
    • 3
      11
      11111
      6 0
      16:09, 16 дек 2020
      ОЧАКВАТ второ за да докажат първото...
    • 4
      Бе
      Беейзолум
      3 -1
      22:06, 16 дек 2020
      Очакват корона вируса да си свърши работата за да има по-малко свидетели и подсъдими.
    • 5
      Пр
      Просветен
      3 -2
      07:09, 17 дек 2020
      Защо Ирена Узунова да е виновна? Плана за защита при бедсвия е следвало да бъде изготвен от община Харманли,на чиято територия е язовира.Още повече,че язовира е собственост на МО,само че,това го скриха.

    Още новини

    Последни новини