От х:

Днес в x:

3 °C

Отсрочиха делото за наводнението в Бисер за края на януари

Изображение 1 от 2

  Районният съд в Харманли отсрочи делото за наводнението в село Бисер за края на януари.

  Мотивите на съда за отсрочването са нередовното призоваване на част от наследниците на пострадалите, както и невъзможността да бъдат спазени противоепидемичните мерки при разглеждане на делото в открито съдебно заседание.

  Делото влиза в съда за втори път, осем години след потопа в Бисер, в който скъсалият стена язовир Иваново заля селото, а придошлата вода отне човешки животи и разруши десетки сгради.

  Обвиняема за трагедията по непредпазливост е  тогавашната областна управителка на Хасково Ирена Узунова.

  Преди три години съдът в Харманли върна за доразследване на районната прокуратура в Пловдив обвинителния акт за наводнението срещу Узунова.

  Бившата областна на Хасково сега отново е привлечена като обвиняема за това, че във времето от 14-ти октомври 2011 г. до 6-ти февруари 2012 г., като областен управител на Хасково не е планирала и организира разработването на план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е осъществила и необходимата организация и техническа експлоатация на язовира, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителните дейности по него. По този начин е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир Иваново.

  Според обвинението  подсъдимата е нарушила разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

  Предвиденото наказание по текста от НК за причиняване на наводнение по непредпазливост и с последвала смърт и значителни вреди, е лишаване от свобода до пет години.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ст
   Станчо
   12 -2
   15:07, 16 дек 2020
   Делото я приключи,я не.С процедурни номера и дори без тях изхода е ясен Никой не може да върне жертвите. А построяването на къщи на едни, а на други не, е политипеската проституция. Истинската България.
   • Кю
    Кюмуров
    8 0
    16:15, 16 дек 2020
    Цветанов обеща да им построи къщи , а вместо това си построи апартамент с асансьор и въртолетна площадка на покрива и други 6 апартамента с пари от баба си. Едно време управниците не лъжеха така. Като обещаеха награда за преизпълнен план, даваха я. Аз вече не помня колко пъти по 10 лв съм получавал.
  • 2
   Ем
   Емигрант по принуда
   9 0
   15:43, 16 дек 2020
   А Делата за всички 888 х 8 “джуджета” кога ще бъдат образувани, за да започнат??
  • 3
   11
   11111
   6 0
   16:09, 16 дек 2020
   ОЧАКВАТ второ за да докажат първото...
  • 4
   Бе
   Беейзолум
   3 -1
   22:06, 16 дек 2020
   Очакват корона вируса да си свърши работата за да има по-малко свидетели и подсъдими.
  • 5
   Пр
   Просветен
   3 -2
   07:09, 17 дек 2020
   Защо Ирена Узунова да е виновна? Плана за защита при бедсвия е следвало да бъде изготвен от община Харманли,на чиято територия е язовира.Още повече,че язовира е собственост на МО,само че,това го скриха.

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини