От х:

Днес в x:

Коледната звезда –каприз, красота и усещане за надежда

    Въпреки че не е местно растение, коледната звезда се наложи като предпочитан подарък за празниците в края на годината и у нас.

    При нея красотата е не в цветовете й, а в листата. Долните остават в зелено, а най-горните, по това време на годината, се обагрят в красиво червено. Това създава неповторимо тържество за сетивата, а в дома-уют.

    Поради това че цъфти по време на Коледа, а и заради факта, че прицветниците образуват формата на звезда, растението се нарича Коледна звезда, популярно е още и като Витлеемска звезда и Рождественска звезда.

    За съжаление, след най-много месец, повечето от коледните звезди, които отнасяме вкъщи през декември, не оцеляват и залиняват.

    При правилно положени грижи обаче това може да се промени и да им се радваме с години, казва флористката от Хасково  Зара Хаджиева.

    Произход

    Коледната звезда е растение, което  идва от тропическите райони. Среща се в Гватемала, но най-разпространено е в Мексико. В родината си растението се отглежда под формата на храст и достига понякога и до 4 метра височина.

    Първите растения са пренесени в Европа през 1843 г. в саксия, със стебло, високо само 40 см.

    Като декоративно саксийно растение е селектирано за първи път в Америка и оттогава става популярна в целия западен свят.

    При правилно отглеждане и в България може да достигне до добри размери. Шансът да си отгледате многогодишна коледна звезда тук е голям, защото малко по-на юг от нас най-старателните любители на вида постигат височина до 2 метра, разказва Зара Хаджиева. Нейна клиентка й е изпратила снимка на коледна звезда, за която се грижи в Кипър с толкова големи размери.

    Как да се грижим правилно за коледната си звезда

    През по-голямата част на годината листата на растението са зелени. Тайната на обагрянето им в красивия червен цвят по нашите ширини е в правилната грижа за него през месеците септември и октомври.

    Зара Хаджиева казва, че растението е капризно, но усилията си заслужават крайния резултат.

     „Хубаво е когато хора, които са следвали старателно инструкциите, след година ми казват: Ето, отгледано е!“

    Най-важно е при отглеждането на коледната звезда да се съобразим с произхода й и да й създадем условия, които са близки до тези в родината й. Това означава, че трябва да се осигури на растението много светлина и топлина. Затова коледните звезди трябва да бъдат поставени възможно най-близко до прозореца и в стая с температура в нея около 20-22 градуса, дава първия съвет флористката.

    Около два-три месеца е цъфтежът на растението. Цветовете му са дребни, но пък са красиво допълнение към цялостния му вид.

    През март месец растението трябва да се отреже на 10 см.над нивото на саксията.

    „Много хора правят грешката, че през март, когато започнат да капят листата на коледната звезда, смятат, че растението е загинало и го изхвърлят. А всъщност това не е така. Задължително е да се отреже, защото новите литорасли, които се образуват, цъфтят, старите трябва да се премахнат. Новите литорасли ще се развият, те ще цъфнат и ще станат красиви. Цяло лято ще си гледаме растението като стайно и то ще пуска красиви зелени листа. Става богато и зелено с много разклонения.

    За да стане червено обаче има период от два месеца-септември и октомври, в който за него трябва да се ограничи осветяването, дава още съвети Зара.

    „Това е растение на късия ден. Тоест, когато стане пет следобед, трябва да се покрие-с найлон, с тъмна хартия, с чувалче или пък да бъде поставено в шкаф, без светлина. На сутринта се вади отново на светлина. Не трябва да се оставя в стаята през нощта, защото, когато светнем лампата, осветяването на коледната звезда, макар и с изкуствена светлина, продължава. А в това време на коледната звезда й трябват само осем часа светлина, не повече. Така се постига червената багра на най-горните от листата й“, съветва флористката.

    Хубаво е докато следваме капризите му и се грижим за това красиво растение, докато му се радваме по Коледа, да си спомняме и за красивата легенда за коледната звезда, напомня Зара Хаджиева.

    Легендата за Коледната звезда

    Мексиканско момиченце искало да подари нещо на Христос в знак на благодарност и признателност към Спасителя. Но било много тъжно, понеже  било бедно и нямало какво да даде. Тогава баща му го насърчил с думите: Няма значение какво даваш, важното е то да е от сърце.

    Детето набрало букетче цветя и ги положило пред иконата на Христос. На сутринта букетът се оцветил в красиво червено. Така идва поверието, че за Коледа е хубаво да имаме червено цвете вкъщи.

    "Затова е и хубаво да се научим да отглеждаме тези красиви растения сами, колкото и да са капризни те. Заслужава си да се опита, защото коледната звезда вкъщи освен че украсява дома ни, ни носи  и усещане за надежда, че по-доброто предстои“, казва Зара Хаджиева.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Бе
      Бейзолум
      3 -8
      01:29, 16 дек 2020
      Сега масово се отглежда и разпространява корона ви... Виж коментара
    • 2
      Гр
      град козлодуй
      3 -1
      09:28, 16 дек 2020
      браво
    • 3
      Ки
      Кина
      3 -2
      10:40, 16 дек 2020
      Що са без маски продавачка и купувачка???
      • Ив
        Ива
        1 -2
        11:31, 16 дек 2020
        Глоба за Захаринка да видим ще има ли.
    Последни новини