От х:

Днес в x:

-2 °C

12 училища в областта дистанционно в клас, помощи за родителите на децата до 14 години на обучение вкъщи

Учениците от 12 училища в Хасковска област учат дистанционно. Сред тях има от начален, прогимназиален и гимназиален етап. Данните са от РУО- Хасково.

Класните стаи за присъствено обучение от първи до седми клас в училището в с. Ябълково -ОУ “Васил Левски“ са затворени. Началното училище "Св. св. Кирил и Методий" в Тополовград също е изцяло на дистанционно обучение.

В харманлийското СУ „Неофит Рилски“ също учат в интернет учениците от 5-ти до 12-ти клас.

Седем паралелки четвъртокласници от ОУ “Иван Рилски" в Хасково също от днес са в дистанционна форма.

Основната причина за излизане в дистанционна среда на обучение са болни учители.

От Министерството на труда и социалната политика вече обявиха, че ще има подпомагане за родителите на деца до 14-годишна възраст, които учат дистанционно заради пандемията, и на които им се налага да вземат неплатен отпуск, за да се грижат за тях.

Помощите ще стигат до родителите, останали без работа, нямащи право на обезщетение за безработица или с обезщетение, но с размер по-нисък от минималната заплата.

Максималният размер за цял месец за семейство с едно дете на помощта ще е 610 лв., а за семейства с две и повече деца – 915 лв.
Помощта ще се изплаща и на родителите, които си остават вкъщи пропорционално на дните, в които им се е наложило да не са на работа, за да се грижат за децата си, които учат онлайн.

За целта обаче месечният доход на семейство с 1 дете не бива да надвишава 2745 лв., а на семейство с две деца – 3660 лв.

Освен това е нужно и да има уведомление от детската градина или училището по имейл или в електронен дневник, общината или РЗИ за дистанционната форма на обучение на детето.

Ще е нужно и представянето на служебна бележка, че родителят е в неплатен отпуск.

Красимира Славова
 


 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Не
  не лъжете мижитурки
  15 -5
  18:43, 19 ное 2020
  Що лъжете, да замазвате очите на хората бе! Две училища в града се осмелиха да са дистанционно, едното изцяло поне до 27.11. Всички други шикалкавят или са за няколко дни! Истината е, че директорките на училища не им пука за служителите и учителите! Не искат да поемат отговорност, да взимат решения и да дадат дистанционно обучение! Като слепи и глухи повтарят думите на безмозъчния министър Вълчев - да са присъствено и това е! Най много да се решат да има някакво редуване на присъствено и дистанционно, което е още по голяма глупост - точно си седнат на задниците учениците, затоплят се и се кротнат и айде пак на училище да правят контакти и за разнасят заразата, че даже и да боледуват!
 • 2
  Ка
  как не разбрахте
  16 -4
  18:56, 19 ное 2020
  В някои региони вече няма учители - щом се отправят призиви за доброволци и в класните стаи влизат родители! Това ги чака всички училища - колко по ясно да ви се каже, а вече виждате че се случва! Те в болниците да лекуват вкарват доброволци, а какво остава в училищата. И тогава драги родители - вие ще влезете ли в класните стаи да прекарвате деня с вашето дете и съучениците му! Или пак ще си намирате оправдание - трябва да работите, вие не сте учители, нямате подход и т.н. Ами те и доброволците по болниците не са доктори ама са там! И учителите взеха нещо да се свършват - оставате вие! Или тогава всеки ще има възможност да си прибере собстевното дете. Ама тогава, сега не - нека още малко учители да поизмрат, и като не останат може да ги спират! Това рефлектира върху всички вас и особено върху децата ви! Но вие не искате да слушате! Искате да сте обичайно спокойни и освободени!
 • 3
  Хо
  хопа тропа
  11 -3
  19:07, 19 ное 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 4
  Ма
  Май
  3 -7
  20:16, 19 ное 2020
  Коментарите май са на учители само...... Виж коментара
  • To
   toro
   9 -3
   20:59, 19 ное 2020
   Какво значение има на кой са като са правдиви. Това е жалката истина - на най-високо ниво редят глупост след глупост, на местно ниво (областния щаб) са мишки и не мога да вземат едно нормално и адекватно решение. Всичко е оставено на самотек и на принципа "Всеки се спасява както може".
 • 5
  Ф
  Ф
  7 -3
  21:35, 19 ное 2020
  Хората са прави и с право ги е страх. Жалко, но рано или късно всички училища ще затворят! Дали няма да е твърде късно... Но по - лошото е ,че по време на пандемия се позволява вериги магазини да организират ЧЕРНИ ПЕТЪЦИ - ТОВА Е ПЪЛЕН АБСУРД в настоящата обстановка
 • 6
  Ре
  Реалист
  6 -1
  22:44, 19 ное 2020
  Може ли някой потърпевш да напише- реално колко е получил от скапаната държава?
  Щото мерките големи, а накрая- "пари няма, действайте"....
  Този филм го гледаме и то не от вчера....
 • 7
  Ти
  Тикво
  5 -1
  23:11, 19 ное 2020
  Къде са ви мерките не ви ли е срам!
 • 8
  Чо
  човек
  2 0
  07:48, 20 ное 2020
  Хора не виждате ли че ще направят децата ни асматици и хора с белодробни проблеми с това постоянно носене на маска в училище.Не мога да разбера малоумие ли е или целенасочени действия от страна на здравния министър и управляващите.

Още новини

Последни новини