От х:

Днес в x:

4 °C

От 2 до 20 бона глоба за общините при непочистени речни корита

  От 2 до 20 хиляди лева ще е глобата за общините, ако реките, които преминават през тяхната територия не са почистени. Това е административното наказание, което ще получат местните власти по Закона за опазване на околната среда, които в срок не се съобразят със заповедта на екоминистъра за привеждането в угледен вид на реките, издадена още през февруари.

  Още тогава Регионалната инспекция по околната среда и водите- Хасково е дала предписания на кметовете на 17-те общините на територията на инспекцията в Хасково и Кърджали. Те са за мерки по почистването на реките и премахването на нерегламентирани сметища, където се констатират такива.

  Срокът на изпълнение на предписанията за почистване на речните корита и земите около тях приключи на 20 април, а за недопускане на образуването на сметища контролът трябва да е постоянен.

  По река Банска на територията на община Минерални бани няма наноси и боклуци, които са опасни за затлачването на речното й корито, а оттам да са и предпоставка за разливи. Това констатира проверката днес на старши експертът в отдел „Отпадъци“ на РИОСВ- Хасково Дечко Хаджипасев.

  „Коритото е в норма и общината е изпълнила задълженията си по предписанията на РИОСВ за почистването на речните корита.“, коментира той на брега на Банска под моста в село Татарево. „Общините трябва периодично да почистват, а ние констатираме дали необходимото е свършено“, обясни той.

  Инспектора от РИОСВ придружи при обхода му днес представителят на община Минерални бани Аппаз Зейнур, главен специалист в сектор Териториално и селищно устройство. Аппаз Зейнур разказва, че често се правят обходи на реките от общинските служители. При чистенето на поречията най-честите отпадъци, които се събират, са пластмасовите бутилки. Най-сериозни усилия се хвърлят по разчистването на растителността. При чистенето местните рядко се включвали да помагат.

  През последните години не е имало проблеми с почистването на река Банска. Преди 6-7 години е имало затлачвания, но по проект всичко е било отстранено.

  Величка е другата голяма река на територията на община Минерални бани, която често се наглежда за нерегламентирани сметища.

  „Речното корито на една река се поддържа в изрядност в период по усмотрение на общината и според възможностите й, но е добре почистването да се се случва на 3-4 месеца“, казва експертът.

  До края на месец май РИОСВ ще извърши проверка във всички общини за изпълнение на дадените предписания.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ка
   Катя
   9 -3
   13:55, 7 май 2019

   А колко е глобата за гумите захвърлени на нерагламентирани сметища и защо общината най накрая не организира изкупуването на гуми или поне да каже къде да се изхвърлят непотребните.

   • Jj
    jjk
    8 -2
    14:36, 7 май 2019
    Не е работа на Общината да организира или да казва каквото и да било за гумите.
    Има си лицензирани фирми на които това им е работата.
    Обаче, защото българина е хитряга и не ще да плаща(а за това се плаща на тези фирми) си хвърля боклуците и респективно гумите където му падне.
    Мда.
  • 2
   Jo
   John
   10 0
   15:32, 7 май 2019
   колко бона е глобата за неработеща пречиствателна станция?
  • 3
   Ди
   Дияна
   7 -1
   16:42, 7 май 2019
   А за непочистено дере над ул."Ятак" в кв.Република кой е отговорен и колко е глобата?
   • От
    отг.
    6 0
    17:00, 7 май 2019
    Отговорни са живущите в квартала и общината.
  • 4
   09
   0989-0
   3 0
   18:47, 7 май 2019
   Как се чисти речно корито ?
   ... Ами пускаш един безумно мощен булдозер Камацу да направи два тигела - по течениети и срещу течението на реката и всичко е почистено.....
   ...
   Обаче ако Бай Добри го направи , еколозите ще скочат че се нарушава речната еко-система. ... В същото време в същата тази еко-система се изливат водите от безброй малки свинарници и краварници :))
  • 5
   97
   9790890
   3 0
   18:49, 7 май 2019
   РИОСВ да каже защо във селата кенефните води се изливат в реките :))
   ... Или свинарниците и паткарниците на мутрите и бейовете са част от "екологичната еко система" ???:))
  • 6
   Въ
   Въгларовец
   2 0
   20:36, 7 май 2019
   РИОСВ да види речното корито във Въгларово. Това не е река...това е блато. Реката не се вижда от растителност. Кой носи отговорност за състоянието и последствията?
   • До
    До въгларовец
    1 0
    11:42, 8 май 2019
    Отговорността е на кмета. Растителността не предизвиква наводнения, тя е част от природата, служи за убежище и храна на птици и животни, отпадъците са тези които се натрупват и предизвикват наводнения. Съберете се въгларовци и си организирайте почистване на реката.
  • 7
   Уу
   уу
   1 -1
   08:35, 8 май 2019
   Коритото на Марица вече е гора. Въпрос на време е да стане наводнение. Но мафиотите от Натура 2000 организираха този цирк. Предлагам добре да се издирят имената им та да се знае кой да се съди после.
   • От
    отг.
    1 0
    11:39, 8 май 2019
    Не може да се унищожава водната флора и фауна, с което да се предизвиква смъртта на хиляди живи организми, и не растителността предизвиква наводненията, а натрупването на отпадъци!!!

  Хороскоп за 02.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
  02 апр 2020
  Последни новини