От х:

Днес в x:

3 °C

От 2 до 20 бона глоба за общините при непочистени речни корита

  От 2 до 20 хиляди лева ще е глобата за общините, ако реките, които преминават през тяхната територия не са почистени. Това е административното наказание, което ще получат местните власти по Закона за опазване на околната среда, които в срок не се съобразят със заповедта на екоминистъра за привеждането в угледен вид на реките, издадена още през февруари.

  Още тогава Регионалната инспекция по околната среда и водите- Хасково е дала предписания на кметовете на 17-те общините на територията на инспекцията в Хасково и Кърджали. Те са за мерки по почистването на реките и премахването на нерегламентирани сметища, където се констатират такива.

  Срокът на изпълнение на предписанията за почистване на речните корита и земите около тях приключи на 20 април, а за недопускане на образуването на сметища контролът трябва да е постоянен.

  По река Банска на територията на община Минерални бани няма наноси и боклуци, които са опасни за затлачването на речното й корито, а оттам да са и предпоставка за разливи. Това констатира проверката днес на старши експертът в отдел „Отпадъци“ на РИОСВ- Хасково Дечко Хаджипасев.

  „Коритото е в норма и общината е изпълнила задълженията си по предписанията на РИОСВ за почистването на речните корита.“, коментира той на брега на Банска под моста в село Татарево. „Общините трябва периодично да почистват, а ние констатираме дали необходимото е свършено“, обясни той.

  Инспектора от РИОСВ придружи при обхода му днес представителят на община Минерални бани Аппаз Зейнур, главен специалист в сектор Териториално и селищно устройство. Аппаз Зейнур разказва, че често се правят обходи на реките от общинските служители. При чистенето на поречията най-честите отпадъци, които се събират, са пластмасовите бутилки. Най-сериозни усилия се хвърлят по разчистването на растителността. При чистенето местните рядко се включвали да помагат.

  През последните години не е имало проблеми с почистването на река Банска. Преди 6-7 години е имало затлачвания, но по проект всичко е било отстранено.

  Величка е другата голяма река на територията на община Минерални бани, която често се наглежда за нерегламентирани сметища.

  „Речното корито на една река се поддържа в изрядност в период по усмотрение на общината и според възможностите й, но е добре почистването да се се случва на 3-4 месеца“, казва експертът.

  До края на месец май РИОСВ ще извърши проверка във всички общини за изпълнение на дадените предписания.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ка
   Катя
   9 -3
   13:55, 7 май 2019

   А колко е глобата за гумите захвърлени на нерагламентирани сметища и защо общината най накрая не организира изкупуването на гуми или поне да каже къде да се изхвърлят непотребните.

   • Jj
    jjk
    8 -2
    14:36, 7 май 2019
    Не е работа на Общината да организира или да казва каквото и да било за гумите.
    Има си лицензирани фирми на които това им е работата.
    Обаче, защото българина е хитряга и не ще да плаща(а за това се плаща на тези фирми) си хвърля боклуците и респективно гумите където му падне.
    Мда.
  • 2
   Jo
   John
   10 0
   15:32, 7 май 2019
   колко бона е глобата за неработеща пречиствателна станция?
  • 3
   Ди
   Дияна
   7 -1
   16:42, 7 май 2019
   А за непочистено дере над ул."Ятак" в кв.Република кой е отговорен и колко е глобата?
   • От
    отг.
    6 0
    17:00, 7 май 2019
    Отговорни са живущите в квартала и общината.
  • 4
   09
   0989-0
   3 0
   18:47, 7 май 2019
   Как се чисти речно корито ?
   ... Ами пускаш един безумно мощен булдозер Камацу да направи два тигела - по течениети и срещу течението на реката и всичко е почистено.....
   ...
   Обаче ако Бай Добри го направи , еколозите ще скочат че се нарушава речната еко-система. ... В същото време в същата тази еко-система се изливат водите от безброй малки свинарници и краварници :))
  • 5
   97
   9790890
   3 0
   18:49, 7 май 2019
   РИОСВ да каже защо във селата кенефните води се изливат в реките :))
   ... Или свинарниците и паткарниците на мутрите и бейовете са част от "екологичната еко система" ???:))
  • 6
   Въ
   Въгларовец
   2 0
   20:36, 7 май 2019
   РИОСВ да види речното корито във Въгларово. Това не е река...това е блато. Реката не се вижда от растителност. Кой носи отговорност за състоянието и последствията?
   • До
    До въгларовец
    1 0
    11:42, 8 май 2019
    Отговорността е на кмета. Растителността не предизвиква наводнения, тя е част от природата, служи за убежище и храна на птици и животни, отпадъците са тези които се натрупват и предизвикват наводнения. Съберете се въгларовци и си организирайте почистване на реката.
  • 7
   Уу
   уу
   1 -1
   08:35, 8 май 2019
   Коритото на Марица вече е гора. Въпрос на време е да стане наводнение. Но мафиотите от Натура 2000 организираха този цирк. Предлагам добре да се издирят имената им та да се знае кой да се съди после.
   • От
    отг.
    1 0
    11:39, 8 май 2019
    Не може да се унищожава водната флора и фауна, с което да се предизвиква смъртта на хиляди живи организми, и не растителността предизвиква наводненията, а натрупването на отпадъци!!!
  Последни новини