От х:

Днес в x:

14 °C

НОИ в помощ на бъдещите пенсионери да изчислят на най-изгодно пенсията си

Изображение 1 от 5

  От днес бъдещите пенсионери ще могат сами да избират по коя методика да бъде изчислявана пенсията им.

  Осигурителният институт пусна на сайта си електронен калкулатор, чрез който могат да се направят сметките. Освен това, на място в офисите на службата по общини и в изнесени приемни в по-малките населени места, експерти ще помагат на хората да подберат най-благоприятния за тях вариант.

  Според старата методика, правото е за избор на трите най-добри години осигурителен доход до 1997 г., при новата схема на изчисление се взема предвид този след 2000-та година.

  Преизчисляване на пенсиите на пенсиониралите се от началото на годината досега може да бъде поискано в шестмесечен срок. Двете възможности за изчисляване на пенсиите ще са валидни до 2023 година.

  С ПИК и ЕГН може всеки да си направи изчисленията в онлайн платформата, за онези, които не могат да се ориентират, това ще се прави на място в НОИ. Персонален идентификационен номер може да бъде издаден много бързо, той е напълно безплатен.

  В Териториалното поделение на НОИ в Хасково са готови с разпределението за консултациите още преди последната серия почивни дни.

  За да бъде направено изчислението на място, клиентите трябва да носят документ за самоличност и удостоверение за пенсиониране, което е удостоверението за доход за 3-годишна база преди първи януари 1997 година. Ако се предоставят на експертите и документи за стаж, изчисленията ще бъдат още по-точни.

  Реално служителите на НОИ ще използват същата система за изчисление, която е достъпна и в интернет.

  Ако например човек подава заявлението си за пенсиониране през май тази година, но не посочи при изчисленията за пенсия, че иска прилагането на старата методика, тоест тя да бъде изчислена на 36 месечна база на осигурителния доход преди 1997 година, в рамките на 15 години назад, от НОИ прилагат новата методика на изчисление. Това означава, че ще стъпят изцяло върху доходите от 1 януари 200-та година. Но при прилагане на УП 2 ще се приложат и двете методики на изчисление, като в крайното разпореждане ще бъде отразен кой е по-благоприятният вариант за пенсия.

  На едно от гишетата на НОИ учителката Анка Колева вече е получила заповедта си за пенсиониране. Жената е доволна от екипа, който й е помогнал да се ориантира в морето от тежка документация на пенсионното осигуряване.

  Консултациите в сградата на НОИ в Хасково от днес ще се извършват ежедневно в приемните на отдел „Пенсии“.

  Ще има изнесено работно място в ТП на НОИ в Димитровград, което ще е с регламентираното работно време с клиенти от 8,30 до 16,30 ч., без прекъсване.

  За останалите общини в областта са сформирани мобилни работни екипи от експерти от отдел „Пенсии“, които ще консултират бъдещите пенсионери в определени дни по график.

  От НОИ уточниха, че услугата ще се предоставя в административната сграда на съответната община във времето между 9,30 и 16 часа.

  08.05.2019 г. – община Харманли

  09.05.2019 г. – община Ивайловград

  10.05.2019 г. – община Стамболово

  13.05.2019 г. – община Симеоновград

  14.05.2019 г. – община Маджарово

  15.05.2019 г. – община Минерални бани

  16.05.2019 г. – община Свиленград

  17.05.2019 г. – община Любимец

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Па
   ПАТИЛ
   13 -2
   18:03, 7 май 2019
   Това е много полезна инициатива,но има служителки ,които се смятат за господ и дълбоко се съмнявам дали може да говорят с хората.

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
  26 фев 2020
  Последни новини