От х:

Днес в x:

10 °C

НОИ в помощ на бъдещите пенсионери да изчислят на най-изгодно пенсията си

Изображение 1 от 5

  От днес бъдещите пенсионери ще могат сами да избират по коя методика да бъде изчислявана пенсията им.

  Осигурителният институт пусна на сайта си електронен калкулатор, чрез който могат да се направят сметките. Освен това, на място в офисите на службата по общини и в изнесени приемни в по-малките населени места, експерти ще помагат на хората да подберат най-благоприятния за тях вариант.

  Според старата методика, правото е за избор на трите най-добри години осигурителен доход до 1997 г., при новата схема на изчисление се взема предвид този след 2000-та година.

  Преизчисляване на пенсиите на пенсиониралите се от началото на годината досега може да бъде поискано в шестмесечен срок. Двете възможности за изчисляване на пенсиите ще са валидни до 2023 година.

  С ПИК и ЕГН може всеки да си направи изчисленията в онлайн платформата, за онези, които не могат да се ориентират, това ще се прави на място в НОИ. Персонален идентификационен номер може да бъде издаден много бързо, той е напълно безплатен.

  В Териториалното поделение на НОИ в Хасково са готови с разпределението за консултациите още преди последната серия почивни дни.

  За да бъде направено изчислението на място, клиентите трябва да носят документ за самоличност и удостоверение за пенсиониране, което е удостоверението за доход за 3-годишна база преди първи януари 1997 година. Ако се предоставят на експертите и документи за стаж, изчисленията ще бъдат още по-точни.

  Реално служителите на НОИ ще използват същата система за изчисление, която е достъпна и в интернет.

  Ако например човек подава заявлението си за пенсиониране през май тази година, но не посочи при изчисленията за пенсия, че иска прилагането на старата методика, тоест тя да бъде изчислена на 36 месечна база на осигурителния доход преди 1997 година, в рамките на 15 години назад, от НОИ прилагат новата методика на изчисление. Това означава, че ще стъпят изцяло върху доходите от 1 януари 200-та година. Но при прилагане на УП 2 ще се приложат и двете методики на изчисление, като в крайното разпореждане ще бъде отразен кой е по-благоприятният вариант за пенсия.

  На едно от гишетата на НОИ учителката Анка Колева вече е получила заповедта си за пенсиониране. Жената е доволна от екипа, който й е помогнал да се ориантира в морето от тежка документация на пенсионното осигуряване.

  Консултациите в сградата на НОИ в Хасково от днес ще се извършват ежедневно в приемните на отдел „Пенсии“.

  Ще има изнесено работно място в ТП на НОИ в Димитровград, което ще е с регламентираното работно време с клиенти от 8,30 до 16,30 ч., без прекъсване.

  За останалите общини в областта са сформирани мобилни работни екипи от експерти от отдел „Пенсии“, които ще консултират бъдещите пенсионери в определени дни по график.

  От НОИ уточниха, че услугата ще се предоставя в административната сграда на съответната община във времето между 9,30 и 16 часа.

  08.05.2019 г. – община Харманли

  09.05.2019 г. – община Ивайловград

  10.05.2019 г. – община Стамболово

  13.05.2019 г. – община Симеоновград

  14.05.2019 г. – община Маджарово

  15.05.2019 г. – община Минерални бани

  16.05.2019 г. – община Свиленград

  17.05.2019 г. – община Любимец

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Па
   ПАТИЛ
   13 -2
   18:03, 7 май 2019
   Това е много полезна инициатива,но има служителки ,които се смятат за господ и дълбоко се съмнявам дали може да говорят с хората.

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
  13 ное 2019
  Последни новини