От х:

Днес в x:

9 °C

От 2 до 20 бона глоба за общините при непочистени речни корита

  От 2 до 20 хиляди лева ще е глобата за общините, ако реките, които преминават през тяхната територия не са почистени. Това е административното наказание, което ще получат местните власти по Закона за опазване на околната среда, които в срок не се съобразят със заповедта на екоминистъра за привеждането в угледен вид на реките, издадена още през февруари.

  Още тогава Регионалната инспекция по околната среда и водите- Хасково е дала предписания на кметовете на 17-те общините на територията на инспекцията в Хасково и Кърджали. Те са за мерки по почистването на реките и премахването на нерегламентирани сметища, където се констатират такива.

  Срокът на изпълнение на предписанията за почистване на речните корита и земите около тях приключи на 20 април, а за недопускане на образуването на сметища контролът трябва да е постоянен.

  По река Банска на територията на община Минерални бани няма наноси и боклуци, които са опасни за затлачването на речното й корито, а оттам да са и предпоставка за разливи. Това констатира проверката днес на старши експертът в отдел „Отпадъци“ на РИОСВ- Хасково Дечко Хаджипасев.

  „Коритото е в норма и общината е изпълнила задълженията си по предписанията на РИОСВ за почистването на речните корита.“, коментира той на брега на Банска под моста в село Татарево. „Общините трябва периодично да почистват, а ние констатираме дали необходимото е свършено“, обясни той.

  Инспектора от РИОСВ придружи при обхода му днес представителят на община Минерални бани Аппаз Зейнур, главен специалист в сектор Териториално и селищно устройство. Аппаз Зейнур разказва, че често се правят обходи на реките от общинските служители. При чистенето на поречията най-честите отпадъци, които се събират, са пластмасовите бутилки. Най-сериозни усилия се хвърлят по разчистването на растителността. При чистенето местните рядко се включвали да помагат.

  През последните години не е имало проблеми с почистването на река Банска. Преди 6-7 години е имало затлачвания, но по проект всичко е било отстранено.

  Величка е другата голяма река на територията на община Минерални бани, която често се наглежда за нерегламентирани сметища.

  „Речното корито на една река се поддържа в изрядност в период по усмотрение на общината и според възможностите й, но е добре почистването да се се случва на 3-4 месеца“, казва експертът.

  До края на месец май РИОСВ ще извърши проверка във всички общини за изпълнение на дадените предписания.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ка
   Катя
   9 -3
   13:55, 7 май 2019

   А колко е глобата за гумите захвърлени на нерагламентирани сметища и защо общината най накрая не организира изкупуването на гуми или поне да каже къде да се изхвърлят непотребните.

   • Jj
    jjk
    8 -2
    14:36, 7 май 2019
    Не е работа на Общината да организира или да казва каквото и да било за гумите.
    Има си лицензирани фирми на които това им е работата.
    Обаче, защото българина е хитряга и не ще да плаща(а за това се плаща на тези фирми) си хвърля боклуците и респективно гумите където му падне.
    Мда.
  • 2
   Jo
   John
   10 0
   15:32, 7 май 2019
   колко бона е глобата за неработеща пречиствателна станция?
  • 3
   Ди
   Дияна
   7 -1
   16:42, 7 май 2019
   А за непочистено дере над ул."Ятак" в кв.Република кой е отговорен и колко е глобата?
   • От
    отг.
    6 0
    17:00, 7 май 2019
    Отговорни са живущите в квартала и общината.
  • 4
   09
   0989-0
   3 0
   18:47, 7 май 2019
   Как се чисти речно корито ?
   ... Ами пускаш един безумно мощен булдозер Камацу да направи два тигела - по течениети и срещу течението на реката и всичко е почистено.....
   ...
   Обаче ако Бай Добри го направи , еколозите ще скочат че се нарушава речната еко-система. ... В същото време в същата тази еко-система се изливат водите от безброй малки свинарници и краварници :))
  • 5
   97
   9790890
   3 0
   18:49, 7 май 2019
   РИОСВ да каже защо във селата кенефните води се изливат в реките :))
   ... Или свинарниците и паткарниците на мутрите и бейовете са част от "екологичната еко система" ???:))
  • 6
   Въ
   Въгларовец
   2 0
   20:36, 7 май 2019
   РИОСВ да види речното корито във Въгларово. Това не е река...това е блато. Реката не се вижда от растителност. Кой носи отговорност за състоянието и последствията?
   • До
    До въгларовец
    1 0
    11:42, 8 май 2019
    Отговорността е на кмета. Растителността не предизвиква наводнения, тя е част от природата, служи за убежище и храна на птици и животни, отпадъците са тези които се натрупват и предизвикват наводнения. Съберете се въгларовци и си организирайте почистване на реката.
  • 7
   Уу
   уу
   1 -1
   08:35, 8 май 2019
   Коритото на Марица вече е гора. Въпрос на време е да стане наводнение. Но мафиотите от Натура 2000 организираха този цирк. Предлагам добре да се издирят имената им та да се знае кой да се съди после.
   • От
    отг.
    1 0
    11:39, 8 май 2019
    Не може да се унищожава водната флора и фауна, с което да се предизвиква смъртта на хиляди живи организми, и не растителността предизвиква наводненията, а натрупването на отпадъци!!!

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини