От х:

Днес в x:

20 °C

От 2 до 20 бона глоба за общините при непочистени речни корита

  От 2 до 20 хиляди лева ще е глобата за общините, ако реките, които преминават през тяхната територия не са почистени. Това е административното наказание, което ще получат местните власти по Закона за опазване на околната среда, които в срок не се съобразят със заповедта на екоминистъра за привеждането в угледен вид на реките, издадена още през февруари.

  Още тогава Регионалната инспекция по околната среда и водите- Хасково е дала предписания на кметовете на 17-те общините на територията на инспекцията в Хасково и Кърджали. Те са за мерки по почистването на реките и премахването на нерегламентирани сметища, където се констатират такива.

  Срокът на изпълнение на предписанията за почистване на речните корита и земите около тях приключи на 20 април, а за недопускане на образуването на сметища контролът трябва да е постоянен.

  По река Банска на територията на община Минерални бани няма наноси и боклуци, които са опасни за затлачването на речното й корито, а оттам да са и предпоставка за разливи. Това констатира проверката днес на старши експертът в отдел „Отпадъци“ на РИОСВ- Хасково Дечко Хаджипасев.

  „Коритото е в норма и общината е изпълнила задълженията си по предписанията на РИОСВ за почистването на речните корита.“, коментира той на брега на Банска под моста в село Татарево. „Общините трябва периодично да почистват, а ние констатираме дали необходимото е свършено“, обясни той.

  Инспектора от РИОСВ придружи при обхода му днес представителят на община Минерални бани Аппаз Зейнур, главен специалист в сектор Териториално и селищно устройство. Аппаз Зейнур разказва, че често се правят обходи на реките от общинските служители. При чистенето на поречията най-честите отпадъци, които се събират, са пластмасовите бутилки. Най-сериозни усилия се хвърлят по разчистването на растителността. При чистенето местните рядко се включвали да помагат.

  През последните години не е имало проблеми с почистването на река Банска. Преди 6-7 години е имало затлачвания, но по проект всичко е било отстранено.

  Величка е другата голяма река на територията на община Минерални бани, която често се наглежда за нерегламентирани сметища.

  „Речното корито на една река се поддържа в изрядност в период по усмотрение на общината и според възможностите й, но е добре почистването да се се случва на 3-4 месеца“, казва експертът.

  До края на месец май РИОСВ ще извърши проверка във всички общини за изпълнение на дадените предписания.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ка
   Катя
   9 -3
   13:55, 7 май 2019

   А колко е глобата за гумите захвърлени на нерагламентирани сметища и защо общината най накрая не организира изкупуването на гуми или поне да каже къде да се изхвърлят непотребните.

   • Jj
    jjk
    8 -2
    14:36, 7 май 2019
    Не е работа на Общината да организира или да казва каквото и да било за гумите.
    Има си лицензирани фирми на които това им е работата.
    Обаче, защото българина е хитряга и не ще да плаща(а за това се плаща на тези фирми) си хвърля боклуците и респективно гумите където му падне.
    Мда.
  • 2
   Jo
   John
   10 0
   15:32, 7 май 2019
   колко бона е глобата за неработеща пречиствателна станция?
  • 3
   Ди
   Дияна
   7 -1
   16:42, 7 май 2019
   А за непочистено дере над ул."Ятак" в кв.Република кой е отговорен и колко е глобата?
   • От
    отг.
    6 0
    17:00, 7 май 2019
    Отговорни са живущите в квартала и общината.
  • 4
   09
   0989-0
   3 0
   18:47, 7 май 2019
   Как се чисти речно корито ?
   ... Ами пускаш един безумно мощен булдозер Камацу да направи два тигела - по течениети и срещу течението на реката и всичко е почистено.....
   ...
   Обаче ако Бай Добри го направи , еколозите ще скочат че се нарушава речната еко-система. ... В същото време в същата тази еко-система се изливат водите от безброй малки свинарници и краварници :))
  • 5
   97
   9790890
   3 0
   18:49, 7 май 2019
   РИОСВ да каже защо във селата кенефните води се изливат в реките :))
   ... Или свинарниците и паткарниците на мутрите и бейовете са част от "екологичната еко система" ???:))
  • 6
   Въ
   Въгларовец
   2 0
   20:36, 7 май 2019
   РИОСВ да види речното корито във Въгларово. Това не е река...това е блато. Реката не се вижда от растителност. Кой носи отговорност за състоянието и последствията?
   • До
    До въгларовец
    1 0
    11:42, 8 май 2019
    Отговорността е на кмета. Растителността не предизвиква наводнения, тя е част от природата, служи за убежище и храна на птици и животни, отпадъците са тези които се натрупват и предизвикват наводнения. Съберете се въгларовци и си организирайте почистване на реката.
  • 7
   Уу
   уу
   1 -1
   08:35, 8 май 2019
   Коритото на Марица вече е гора. Въпрос на време е да стане наводнение. Но мафиотите от Натура 2000 организираха този цирк. Предлагам добре да се издирят имената им та да се знае кой да се съди после.
   • От
    отг.
    1 0
    11:39, 8 май 2019
    Не може да се унищожава водната флора и фауна, с което да се предизвиква смъртта на хиляди живи организми, и не растителността предизвиква наводненията, а натрупването на отпадъци!!!

  Хороскоп за 04.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
  04 юли 2020
  Последни новини