От х:

Днес в x:

Хасково с акция в подкрепа на трънския дъб за „ Европейско дърво на годината“

Природолюбителите от Хасковско ще подкрепят Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън, който представя България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“.

Призивите са за дейно гласуване за българското дърво, в надпреварата, която е отворена от днес.

Насалевският гигант е включен в Европейския кръг, след като спечели националния за „Дърво с корен 2016“. Дъбът от България се изправя в съревнованието срещу 15 дървета от 12 европейски държави. Това са представителите на Белгия, представители от Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чешката република.

През тази година действа новост в регламента за гласуването, като всеки гласоподавател задължително избира 2 дървета, за които да подаде своя глас. Промяната е с цел да се балансира национално ориентираният вот на участниците. Всеки може да гласува за представителя на собствената си държава. Вотът ще продължи до 1 часа на 1 март. По традиция през последната седмица на гласуване броят на подадения вот ще бъде скрит, за да се постигне съспен при обявяването на победителя.

Дърво на Европа ще стане онова, което събере най-много гласове.

Той ще бъде обявен на церемонията по награждаването в конкурса, която ще се проведе в Брюксел на 21 март.

Дъбът от с. Насалевци е на 500 години. Намира се до църква "Св. Богородица" в селото и е забележителност на целия район.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини