От х:

Днес в x:

Хасковските ученици влизат в пилотен екопроект

Изображение 1 от 2

    Ученици от Хасково ще са част от проекта „Еко Шампиони“, чиято цел е да бъдат набелязани предложения за решаването на проблеми, свързани с местната екология.

    Разработката е двугодишна и стартира пилотно през настоящата учебна година в СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

    Повече подробности по темата даде пред представителите на няколко от хасковските училища днес управителят на фондация „ХАЛО“ Кристина Йорданова. Организацията е ще работи по проекта „Еко Шампиони“ в партньорство с о Фондация „Сай Хай“ от София и Сдружение Враца Софтуер Общество, както и с новрежката организация – Forandre Verden.

    Учениците, които ще могат да влязат в проекта са във възрастовата граница от 13 до 19 години. Техни ментори ще са учителите им. Обучението на преподавателите започва в началото на октомври, а към края на същия месец ще стартират и ученическите групи, които ще са компактни-от по 2 до 4-ма души.

    Темите, по които ще се работи, ще бъдат набелязани от самите ученици. В последствие ще бъдат привлечени, за да им помагат в работата, и професионалисти от различни сфери. От фондация „ХАЛО“ вече имат принципни договорки с лектори от факултетите по биология и химия към СУ и от Лесотехническия университет. Тяхната задача е да дават насоки на ученическите групи при разработките им и да им помагат с новостите по темата, която са си избрали.

    Учениците, включени в програмата, ще проучват, ще експериментират и ще създават различни прототипи, с които да допринесат за опазването на околната среда и борбата с климатичните промени на местно ниво.

    В края на учебната година в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще се проведе научен фестивал, на който ще бъдат представени резултатите от разработките. Отборът – победител от Хасково ще се състезава в научен фестивал на национално ниво.

    През втората година на проекта „Еко Шампиони“. Тогава ще могат да се включат и още училища.

    Освен повишаване на научната грамотност и ангажиране на децата с проблемите, касаещи опазването на околната среда и климатичните промени, с изпълнението на проекта фондация ХАЛО си поставя за цел да създаде възможности за партньорство, сътрудничество и съвместна работа между училища, институции и организации, които работят по теми, свързани с екологията. Първата такава възможност е предстоящата онлайн среща с представители от България, Норвегия, Колумбия и Чили, планувана за 20 септември.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ка
      Карамджата
      2 -1
      21:16, 13 сеп 2021
      Какви ученици? Като гледам снимките как са разбукани и разгонени, направо сън не спят ! Сега им се е паднало да поизневерят в командировката с хасковските надарени даскали.
    • 2
      Но
      Новите два идола
      1 0
      06:18, 14 сеп 2021
      Ковид геноцид и еко геноцид. Света се е запътил по насоките на едно алчно племе в задънена улица.

    Видеа по темата

    Последни новини