От х:

Днес в x:

3 °C

450 елени успешно разселени мeжду Хасково и Момчилград

  Над 50 благородни и 400 елени лопатари са разселени успешно през последните пет години в Източните Родопи.Акцията е осъществена от Фондация „По-диви Родопи“ в сътрудничество с Ловно-рибарското дружество в Хасково и Дивечовъдното управление на Съюз на ловците и риболовците в България –Студен кладенец.

  Разселените животни се приспособиха много добре, числеността им постепенно се увеличава и в момента обитават обширна територия от Момчилград до Хасково, обобщават  от екоорганизацията.

  От там съобщават, че регистрират и намаляване на бракониерството в Източните Родопи, което благоприятства за проникването на благородни елени от възстановяващата се популация в Средните Родопи.

  През следващите няколко месеца съвместните екипи еколози и ловци планират засилване на наблюдение и контрол на териториите със разселени животни.

  Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа и представители на местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района.

  Целта на Фондация "По-диви Родопи" е стъпка по стъпка еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи.

  Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

  Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа, като за това решаваща роля имат дивите тревопасни животни, сред които и елените лопатари и благородните елени. Тези животни поддържат множество видове в характерния за Родопите мозаечен ландшафт. Връщането на лопатарите дава шанс, както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България.

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Го
   Горския
   23 -1
   10:04, 6 дек 2020
   Много добро дело за бракониерите с джиповете и оптиките. В местата за ловуване тези 2 неща трябва да се забранят. А най добре е пушките да са съвсем елементарни модел 1900 г. Без оптики.
   • могат да браконерстват , понеже всички горски са турчета.
    Елените ги пазим ,
    обаче яко сечем гората залесена от "мръсните комунисти възродители"
  • 2
   Ба
   бай Киро
   25 0
   11:09, 6 дек 2020
   Трябва да си голям *********, за да убиеш такова красиво животно!
   • Мисли че ще му ххх харема от 5-6 кошути :))
    ....
    Вече имат и малки лопатарчета.
    Лошото е че там където се срещаме са останали 3-4 човека
    от село с 150 къщи
  • 3
   Оп
   Оптимист
   10 -1
   12:43, 6 дек 2020
   Браво! Страхотна работа сте свършили. В днешно време, когато повече злобари се занимават с празнодумства, има и хора, които работят и резултатите са на терен.
   • От
    Отговор
    3 -1
    22:05, 6 дек 2020
    Оптимисте , знаем кои хора работят, какво и как работят и защо резултатите им са им са на терен , така , че с празнодумствата по полека.
  • 4
   Защо елените? Защо не разселите ромляните или не пуснете бракониерите да стрелят по тях? РОМляните също са дивеч и то вреден такъв!
   • Дж
    Джугашвили
    3 -7
    14:53, 6 дек 2020
    Искаш ли да ти резна зелката. Австриец е Моцарт, т... Виж коментара
   • :)
    :)
    5 -2
    14:54, 6 дек 2020
    Тоя дето го визираш е роден в Австрия,но не е австриец.Не е и нисък,а среден на ръст.
   • Hh
    HH
    4 0
    21:57, 6 дек 2020
    Наистина е крайно време за такова мероприятие. РОМ*** станаха и без това прекалено много и са по-стръвни и от чакали.
    Всъщност могат да подпомогнат световната наука в усилията и да спаси човечеството, като започнат работа за Pfizer, Zeneka и др. водещи фармацевтични концерни, разработващи КОВИД ваксини.
   • До
    до Михайлов
    1 -2
    23:01, 6 дек 2020
    В този сайт пишеш с някакво голямо самочувствие и от позиция на последна инстанция. Не те знам какъв си , и не ме интересува. Ако не си разбрал намека, че австрийците се гордеят с Моцарт , а хитлер изкат да го изкарат германец и да се отърват от него, си е е твой умствен проблем. Иначе защо ще вмъквам Моцарт. Пий си хапчетата и не обиждай другите. Ако се срещнем доста ще се потиш по много дисциплини.
    С уважение,
    Сталин
   • Ро
    Ромски
    1 -4
    00:22, 7 дек 2020
    НН, искаш ли аз да те ваксинирам с една 16 см. спринцовка.
   • РОМСКИ
    с тия 16 см спринцовка девица от католическо училище началните класове няма да уплашиш.
    Но му мий сиренето за всеки случаи, Айшето малко и тя да е щастлива
   • Джугашвили или там който си ********овец с познания по история получени от Хистори ченъл - може единствено да си плюеш на долната глава да не ти се зачервява като лъскаш бастуна. За моята зелка ще ти трябва дълъг нож, сабя дори, тя стои на високо и гледа надменно дребните душици като теб.
    Яж 2 кренвирша с кашкавал сега на парти грила и гледай да избуташ до следващата заплата.
   • Дж
    Джугашвили
    0 0
    20:02, 7 дек 2020
    Кои неща имаш в предвид. В първия ти пост имаш 5 правописни грешки бе, овен.
  • 5
   Ал
   Алоис Шиклгрубер
   2 -1
   17:43, 6 дек 2020
   Бях изроден полуевреин.Селски идиот, спонсориран от врагове на германците.
   Браунау е Австрия!
   • Ко
    КО!Ко рече!
    4 -1
    18:55, 6 дек 2020
    Ти си болен в главата.Имаш паралич на мозъка
   • Ха
    ХАЙЛ
    1 -2
    19:34, 6 дек 2020
    Останал си си селски идиот. Зайл.
  • 6
   Германците са Нацисти като нас ,
   Избивали са ни понеже им правим
   конкуренция в гешефта
  • 7
   Ко
   Коко
   2 0
   12:24, 7 дек 2020
   Хитлер е бил велик.Разчистил е Европа от разни индивиди.Бил е национален герой,а не убиец.
   • Де
    Де късмет
    0 0
    14:10, 7 дек 2020
    да възкръсне, за 24ч ще подреди България!

  Видеа по темата

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини