От х:

Днес в x:

17 °C

450 елени успешно разселени мeжду Хасково и Момчилград

  Над 50 благородни и 400 елени лопатари са разселени успешно през последните пет години в Източните Родопи.Акцията е осъществена от Фондация „По-диви Родопи“ в сътрудничество с Ловно-рибарското дружество в Хасково и Дивечовъдното управление на Съюз на ловците и риболовците в България –Студен кладенец.

  Разселените животни се приспособиха много добре, числеността им постепенно се увеличава и в момента обитават обширна територия от Момчилград до Хасково, обобщават  от екоорганизацията.

  От там съобщават, че регистрират и намаляване на бракониерството в Източните Родопи, което благоприятства за проникването на благородни елени от възстановяващата се популация в Средните Родопи.

  През следващите няколко месеца съвместните екипи еколози и ловци планират засилване на наблюдение и контрол на териториите със разселени животни.

  Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа и представители на местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района.

  Целта на Фондация "По-диви Родопи" е стъпка по стъпка еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи.

  Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

  Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа, като за това решаваща роля имат дивите тревопасни животни, сред които и елените лопатари и благородните елени. Тези животни поддържат множество видове в характерния за Родопите мозаечен ландшафт. Връщането на лопатарите дава шанс, както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България.

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Го
   Горския
   23 -1
   10:04, 6 дек 2020
   Много добро дело за бракониерите с джиповете и оптиките. В местата за ловуване тези 2 неща трябва да се забранят. А най добре е пушките да са съвсем елементарни модел 1900 г. Без оптики.
   • могат да браконерстват , понеже всички горски са турчета.
    Елените ги пазим ,
    обаче яко сечем гората залесена от "мръсните комунисти възродители"
  • 2
   Ба
   бай Киро
   25 0
   11:09, 6 дек 2020
   Трябва да си голям *********, за да убиеш такова красиво животно!
   • Мисли че ще му ххх харема от 5-6 кошути :))
    ....
    Вече имат и малки лопатарчета.
    Лошото е че там където се срещаме са останали 3-4 човека
    от село с 150 къщи
  • 3
   Оп
   Оптимист
   10 -1
   12:43, 6 дек 2020
   Браво! Страхотна работа сте свършили. В днешно време, когато повече злобари се занимават с празнодумства, има и хора, които работят и резултатите са на терен.
   • От
    Отговор
    3 -1
    22:05, 6 дек 2020
    Оптимисте , знаем кои хора работят, какво и как работят и защо резултатите им са им са на терен , така , че с празнодумствата по полека.
  • 4
   Защо елените? Защо не разселите ромляните или не пуснете бракониерите да стрелят по тях? РОМляните също са дивеч и то вреден такъв!
   • Дж
    Джугашвили
    3 -7
    14:53, 6 дек 2020
    Искаш ли да ти резна зелката. Австриец е Моцарт, т... Виж коментара
   • :)
    :)
    5 -2
    14:54, 6 дек 2020
    Тоя дето го визираш е роден в Австрия,но не е австриец.Не е и нисък,а среден на ръст.
   • Hh
    HH
    4 0
    21:57, 6 дек 2020
    Наистина е крайно време за такова мероприятие. РОМ*** станаха и без това прекалено много и са по-стръвни и от чакали.
    Всъщност могат да подпомогнат световната наука в усилията и да спаси човечеството, като започнат работа за Pfizer, Zeneka и др. водещи фармацевтични концерни, разработващи КОВИД ваксини.
   • До
    до Михайлов
    1 -2
    23:01, 6 дек 2020
    В този сайт пишеш с някакво голямо самочувствие и от позиция на последна инстанция. Не те знам какъв си , и не ме интересува. Ако не си разбрал намека, че австрийците се гордеят с Моцарт , а хитлер изкат да го изкарат германец и да се отърват от него, си е е твой умствен проблем. Иначе защо ще вмъквам Моцарт. Пий си хапчетата и не обиждай другите. Ако се срещнем доста ще се потиш по много дисциплини.
    С уважение,
    Сталин
   • Ро
    Ромски
    1 -4
    00:22, 7 дек 2020
    НН, искаш ли аз да те ваксинирам с една 16 см. спринцовка.
   • РОМСКИ
    с тия 16 см спринцовка девица от католическо училище началните класове няма да уплашиш.
    Но му мий сиренето за всеки случаи, Айшето малко и тя да е щастлива
   • Джугашвили или там който си ********овец с познания по история получени от Хистори ченъл - може единствено да си плюеш на долната глава да не ти се зачервява като лъскаш бастуна. За моята зелка ще ти трябва дълъг нож, сабя дори, тя стои на високо и гледа надменно дребните душици като теб.
    Яж 2 кренвирша с кашкавал сега на парти грила и гледай да избуташ до следващата заплата.
   • Дж
    Джугашвили
    0 0
    20:02, 7 дек 2020
    Кои неща имаш в предвид. В първия ти пост имаш 5 правописни грешки бе, овен.
  • 5
   Ал
   Алоис Шиклгрубер
   2 -1
   17:43, 6 дек 2020
   Бях изроден полуевреин.Селски идиот, спонсориран от врагове на германците.
   Браунау е Австрия!
   • Ко
    КО!Ко рече!
    4 -1
    18:55, 6 дек 2020
    Ти си болен в главата.Имаш паралич на мозъка
   • Ха
    ХАЙЛ
    1 -2
    19:34, 6 дек 2020
    Останал си си селски идиот. Зайл.
  • 6
   Германците са Нацисти като нас ,
   Избивали са ни понеже им правим
   конкуренция в гешефта
  • 7
   Ко
   Коко
   2 0
   12:24, 7 дек 2020
   Хитлер е бил велик.Разчистил е Европа от разни индивиди.Бил е национален герой,а не убиец.
   • Де
    Де късмет
    0 0
    14:10, 7 дек 2020
    да възкръсне, за 24ч ще подреди България!

  Видеа по темата

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини