От х:

Днес в x:

Подхранват сърните в студа, в Харманлийско гръмнаха 8 вълка и 208 чакала

    С много добра слука се похвалиха ловците от Ловно-рибарското сдружение “Сокол“ в Харманли. През последните два дни на разрешената пусия на дива свиня - на 7 и 8 януари ловните дружинки са се върнали с общо 15 отстреляни прасета.

    Вероятно ще има и рекордьор, трофеите ще бъдат оценени до ден-два, коментира специалистът по лова в „Сокол“ Дончо Чипилски.

    Експертът посочи като парадоксален факт, че повечето от прасетата са отстреляни в района на големия пожар, който вилня лятото в района на Сакар, около селата Дрипчево, Черепово, Изворово и Рогозиново. Според Дончо Чипилски единственото обяснение за това е, че вероятно дивите прасета са предпочели опожарените зони заради липсата на насекоми и кръвосмучещи там, намерила са по-спокойна среда за пребиваване.

    166 са общо отстреляните от началото на разрешението за лов диви прасета от дружинките към ЛРС “Сокол“.

    Харманлийските ловци и тази година не са подминати от слуката. В сметката им от началото на ловния сезон за хищници в рамките на три месеца - до 31 декември, вече са записани 8 отстреляни вълка, 208 чакала, 109 лисици.

    Засега няма данни вълци да са пакостили на населени места в района.

    Заради птичия грип и опасността от африканска чума ловците са стриктно инструктирани. При пусиите не са намирани болни животни, обясни Дончо Чипилски. Той посочи обаче, че туроператорските фирми, които организират ловен туризъм, вече са изплакали заради наложената забрана от началото на януари за лов на пернат дивеч заради огнищата у нас на птичи грип.

    Имало доста групи от чужбина, дошли да ловуват у нас пернати, които са останали на сухо и туроператорите търпят загуби. И докато от Харманли се хвалят с богатия лов на диви прасета през уикенда, от Ловно-рибарското сдружение в Хасково, в което членуват 35 дружинки, не могат да кажат същото. Ловците от 27 дружинки са излезли по ловните полета, но само 10-15 за отстрел.

    Останалите са използвали излета да подхранят извънредно животните заради студа напоследък. Повечето от хранилките са стегнати и поправени, а където е било необходимо, това е направено още през август. „Сега обаче колегите занесоха допълнително царевица, пшеница и сено за дивеча, също и сол за сърните, които в района на ЛРС-Хасково са доста. Най-честите им местообитания са около Минерални бани и Стамболово, а в Хасково са най-много в горите край с. Узунджово. Те са сред най-уязвимия вид при голям сняг от страна на хищниците, затова за тях се полагат и по-специални грижи“, обясни председателят на Сдружението Станимира Гарова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини