От х:

Днес в x:

Яхваме колелата в европейската седмица на мобилността

От днес започва Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), която тази година се провежда под мотото „Умно придвижване. Силна икономика“. РИОСВ- Хасково предварително предостави информация на общините и училищата на територията на областите Хасково и Кърджали за регистрация и участие в кампанията. И тази година Регионалната екоинспекция отправя  предизвикателството: Готови ли сте поне за един ден да замените автомобилите с ходене пеша или придвижване с велосипед? 

Служителите от РИОСВ ще пристигнат на работа пеша или с велосипеди на 17 септември,  подкрепяйки  инициативата   „Пеша на работа“ .

За поредна година Община Димитровград  е регистрирана за участие в Европейската седмица на мобилността.  На 18 септември от 10 ч. в парк „Марица “ ще се проведат   „Семейни игри“ на открито. Те включват състезания за активно ходене пеша, каране на велосипеди и състезание по силови игри с участието на представители от Българска федерация на силовите атлети. На първите трима победители , РИОСВ- Хасково ще връчи грамоти и награди.

Спортното училище „Ст.Караджа“- Хасково на 19 септември от  8 ч. ще проведе инициативата „Пеша на училище“ по време на която всички учители и ученици ще пристигнат  в училището пеша или с велосипеди. Екоинспекцията чрез томбола ще даде награди  на трима от участниците, представили се най – добре.  Същият ден от 11ч. във фоайето на Младежки център- Хасково, ще бъде открита изложба, организирана от Школата по фотография към центъра.

Община Хасково, ОП „Младежки център“- Хасково, ОИЦ- Хасково и доброволците от хасковския център към НАРД също се регистрираха за участие в ЕСМ. На 20 септември те организират велопоход, който ще започне в 16:30 ч. от входа на парк "Кенана" и ще приключи с хип хоп концерт на сцената до бившето лятно кино в парка. РИОСВ- Хасково ще проведе тематична викторина и ще раздаде на най-добре представилите се участници шапки, книги за природата, светлоотразителни значки и др.

В ГПЧЕ "Проф.д-р Асен Златаров"- гр. Хасково ще бъде представена пред учениците от 9 клас презентация на тема "Ходене за здраве и чиста природа“. По традиция много училища в региона също ще организират свои събития по повод ЕСМ.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда ежегодно в периода 16-22 септември с цел насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на своите граждани по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. Инициативата стартира през 2000 г. под надслов „Ден без автомобили“, като общоевропейска инициатива. Нейната популярност расте с всяка изминала година и е с все по-широка обществена подкрепа. България ежегодно се включва в провежданата от Европейската комисия кампания „Европейска седмица на мобилността”, като координатор на национално ниво е МОСВ. През миналата година в „Ден без автомобили“ (22.09) са се включили общо 1 873 града  (21 от България) от всички държави-членки. И тази година Европейската комисия насърчава популяризирането на темата за устойчива градска мобилност, не само сред местните власти, но и сред други заинтересовани страни, като приканва НПО- сектора, академичните институции, бизнеса, училищата, публични институции също да регистрират свои инициативи за насърчаване на екологосъобразни модели на придвижване.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Не
    незнайко
    5 0
    15:09, 16 сеп 2016
    Кмета да направи една разходка в почивните дни до Бургас и да види на място как се правят велоалеи,после среща с Митко Николов и челния опит на ГЕРБ да се пренесе в Хасково.
  • 2
    Хо
    холандец
    3 0
    17:53, 16 сеп 2016
    кмета няма да разбере за какво става дума ако ще и в амстердам да иде
  • 3
    Ан
    андрешко
    3 -1
    19:56, 16 сеп 2016
    Хайде пак европейски глупости пренесени на български терен На работа с колило и всички гъзолизци ще се качат на колела----Европейци Всички си знаем номерата и се дуем в еднатоалента само че едни са навърха а другите в боклуцитено вижте ни ние сме европейци Интересно Беливанов ще идва ли на работа с колело Като Дамоклев меч над главите ни висят 2 000 000 бежанци в Турция не се знае какво ще ни поднесе утрешния ден Меркелица нехае Бойко се разхожда като турист без компас Плевнята говори непрекъснато за евроатлантически ценности които той свързва единствено с накоя хубава службичка в Брюксел Обаче ние си играем на МОБИЛНОСТ СМЕШНИЦИ
  • 4
    На
    наблюдателен
    2 0
    21:13, 16 сеп 2016
    Хасково е като казан - само центъра му е равен до Болярово и въобще от кв. Орфей до центъра е лесно с колело но обратно си е голям баир.
  • 5
    Ед
    ЕДИН
    1 0
    09:37, 17 сеп 2016
    Миленчето де,тя много неща яхка многоо и добре ги яхка.Пък като ги яхне че не и се слиза ...
Последни новини