От х:

Днес в x:

Пожарникари гасиха „Слънце“ пред погледите на 160 деца

    Близо 160 деца бяха евакуирани от Детска градина „Слънце“ след сигнал от пожароизвестителната система. Малчуганите бяха изведени по групи под ръководството на своите възпитатели през трите изхода на забавачката.

    За щастие истинско бедствие там нямаше, а евакуацията беше част от демонстрационно обучение на хасковските огнеборци. Според изискванията децата трябва да бъдат евакуирани от тази сграда в рамките на 2 минути, обясни старши инспектор Мирослва Сариев, който е и началник на групата по пожарогасене в районната служба. По принцип норматива за извеждане на хора от сграда е индивидуален, тъй като има многоетажни постройки, при които разбираемо напускането ще стане за по-дълго време. Важно е обаче при истински пожар или земетресение децата и възрастните да запазят спокойствие и самообладание и по най-бързия начин да напуснат обекта, който е застрашен от бедствие, обясниха още огнеборците. От съществено значение е при достигане на изхода да се преброят децата, да не би в суматохата някое да е останало вътре. При необходимост огнеборците трябва да се намесят и да влезнат в застрашената сграда с помощта на разузнавателно въже или шиш, обясни още инспектор Сариев.

    Днес точно това направиха децата и техните педагози, които след напускане на детската градина се събраха в двора. Там пожарникарите запалиха контролиран огън, който моментално беше потушен. Демонстрацията създаде настроени у децата, които възприеха акцията като истинско забавление и празник. По-късно те имаха възможност да влязат в противопожарните автомобили, както и да облекат защитни униформи и шлемове, както и да се запознаят с работата с шланговете. Цялата демонстрация създаде високо настроени и радост у малчуганите, които бяха единодушни, че искат в бъдеще искат да станат пожарникари.

    Демонстрацията по евакуация на деца е въведено в учебния план в градините и го изпълняваме два пъти в годината под контрол на екип пожарникари, обясни директорът на детска градина „Слънце“ Ана Йорданова. Идеята е на заниманията е децата да бъдат обучени и при истинска необходимост да реагират адекватно, уточни тя.

    Днешната проява е част от програмата по случай Професионалния празник на пожарникарите - 14 септември.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини