От х:

Днес в x:

Ценни, но излишни уроци за децата на Климент

Преодоляване на внезапно издигащо и потъващо препятствие

Ценни, но излишни уроци получиха децата на Климент на днешно занимание в двора на училището след края на часовете. Школото единствено се сети да обясни на учениците правилата за безопасно придвижване в града с велосипеди, начин който се предпочита от мнозинството техни възпитаници и родителите им. Наученото обаче е неприложимо поне в Хасково, защото тук безопасно придвижване с велосипеди не съществува. В Хасково няма велоалеи, а местата за велосипедисти по улиците /вдясно до тротоара/ са заети от паркирали на сини, жълти или всякакви други зони коли. Там където няма автомобили пък е забранено за велосипеди. Въпреки това обаче децата не слизали от колелата и затова ОУ-то се зае да им предаде няколко практични урока, поне да останат живи и здрави в градската джунгла. За целта бе ангажиран и представител на КАТ, който освен с напътствия, участваше в мероприятието и като жури. Уроците бяха предадени по най-приятния за децата начин-чрез игра.

В нея трябваше да се преминава по счупени и внезапно потъващи тротоарни плочки, имитирани успешно от дъска тип люлка. Избягваха се надвиснали клони или жици, практикуваше се дрибъл между коли и пешеходци, рязка смяна на посоката при поява на подвижно или неподвижно препятствие и на всяка цена задържане върху педалите, дори при екстремално намаляване на скоростта. Децата бяха учени да управляват, макар и за кратко, с една ръка, докато с друга подават сигнали, наместват раницата на гърба си или просто пият вода. Трябваше да пресичат и зона с разбит асфалт, какъвто вярно, няма в излъскания център, но пък там колелата са забранени. Другият важен урок бе, че карането на велосипеди в никакъв случай не трябва да е за скорост, а за чисто и безопасно придвижване. Децата научаваха и правилника за движение по пътищата и характеристиките на останалите участници в пътното движение-коли и пешеходци. Спорно е дали те пък се интересуват от характеристиките на велосипедистите или само предпочитат да се оплакват от тях.

Освен безгрешното преминаване на полигон с препятствия, изпитанията в играта-урок включваха сглобяване на пътни знаци и обясняване на тяхното значение, както и разучаване на устройството на велосипеда за адекватни действия при възникване на авария. Акцията бе насочена към 5-класниците, защото по анализа на школото това била възрастта, в която най-масово се качвали на колелата. Брилянтната идея е на зам.-директорката Атанаска Петкова, която заедно с куп учителки от началния курс създаде перфектна организация за стотици малчугани. За победителите във велосъстезанието бяха осигурени и награди.

Г. Христов

Дрибъл между препятствия
Хвърляне на празна чашка в кошче
Участваха 5-тите класове
Журираха им специалисти и катаджии
Състезанието се съчетаваше и с урок
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Се
    Селско общество
    3 -2
    16:47, 19 май 2015
    Христов, излишния си ти! Как може такива свестни хора като собствениците на ЕСКОМ да ви държат двамата с Кръшков. Повръща ми се от вас.
    • 33
      333
      1 -2
      16:58, 19 май 2015
      "Селско общество", прочете ли публикацията, ама наистина да я прочетеш? Разбра ли защо е написано, че уроците са излишни? Думата "ирония" нещо да ти говори? Не съм адвокат на никого,но нека сме справедливи! "Селско общество", първо чети, пък после пиши! "Пенчо бре, чети!"
  • 2
    Ui
    uio
    2 -1
    17:12, 19 май 2015
    Алоо Хасково.нет вие вече тотално се побъркахте. То бива бива плюене и тенденциозни статии, ама то при вас вече явно си личи поръчковите ви писания. Вече и новини нямате, само плювни. Чудите се всяка статия как да я извъртите, че да си прокарате станалите вече банални глупости. Псевдо медия с псевдо журналя. Смешници!
Последни новини