От х:

Днес в x:

ГПЧЕ засрами и Спортното: 24 първи места по състезания

Шампионският тим на Езиковата връчи купата на директорката си Пенка Делиева, в средата. Отляво е учителят по Физическо Станислав Янков

Победоносният манталитет на Езиковата се пренесе и в спорта. Възпитаниците на елитното училище излязоха от амплоато си на печеливши в езикови състезания и нахлуха на териториите на други училища. Само за последната година те завоювали 24 първи места от областни, регионални и национални спортни състезания, като венецът на усилията им е правото да представят България на Световните ученически игри в Малта догодина. Тимът на Езиковата ще представя родината по бадминтон, след като категорично завоюва шампионската титла на България, на държавните финали в Разград от 14-ти до 17-ти май. Конкуренция им правеха 20 тима от цялата страна, но въпреки това възпитаниците на учителя по физическо Станислав Янков не допуснаха да бъдат победени от никой. С безапелационен бой по перцето се отличиха Богдана Дукова, Калина Спасова, Денислава Вълкова, Кристина Желева и Венцислава Сакаджийска. Отборът е смесен от 9-тите и 10-ти класове. Това е втората им поредна титла от националното ученическо първенство по бадминтон, след триумфа миналата година, въпреки че тогава половината от отбора били „зайци“. Но както се оказа, не и на кортовете.

Всички момичета без едно тренират от 7 до 10 години в хасковския Бадминтон - скуош клуб изваял много първенци на България, включително и европейските шампионки Габриела и Стефани Стоеви. Освен постижението с униформата на Езиковата, момичетата са и републиански шампионки отборно при девойките. Състезателният опит дошъл в дюшеш на ученическите финали и не само довел до помитане на конкуренцията, ами и до обирането на всички индивидуални награди.

Тази година участието на ученическия отбор на Световното е сигурно, защото с решение на Министерството на физическото възпитание и спорта, държавата поема пътните и настаняването на победителите в националните първенства. Преди разходите бяха за сметка на участниците и идваха прекалено дебело за децата и техните семейства, особено ако ученическия Мондиал бе в някоя по-далечна страна.

Освен на традиционните, Езиковата превзема и територията на по-слабо застъпените спортове като шахматът. Въпреки, че древната игра е била любимата на всички гении по света, реномето й в България през последните години е около точката на замръзване. Не и за Ростислав, Преслав, Теодор и Михаела които не само се наслаждават на битките върху 64-те квадрата, ами и ги печелят. След като убедително спечелиха Зоната със Стара Загора и Кърджали, те записаха и престижното 4-то място от 10 отбора на държавните финали в Благоевград този уикенд. Преслав и Ростислав пък взели 2-ро и 3-то място индивидуално в съревнованието по дъски.

Г.Христов

Венцислава Сакаджийска стана най-добра индивидуално на Бадминтон, а Преслав и Теодор заслужиха 2-ро и трето място на шах
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Br
    bravo
    6 0
    15:53, 19 май 2015
    Браво момичета и момчета!
  • 2
    As
    asd_1432042007
    5 0
    16:16, 19 май 2015
    Едно голямо евала :))
  • 3
    Жт
    ЖТН
    5 0
    16:26, 19 май 2015
    Браво бе деца!!! На някои направо им се чудя как успяват и да учат и да побеждават. На други също -как успяват да са толкова големи мърди!!!
  • 4
    33
    333
    2 0
    16:49, 19 май 2015
    Браво на децата и учителите! Поздравления за заслужените успехи!
  • 5
    33
    333
    5 0
    16:50, 19 май 2015
    Като гледам, Езиковата гимназия съвсем спокойно може да поеме функциите на Спортното училище. И без това въпросното "спортно" училище не произвежда отдавна спортни таланти, а се е превърнало в редово общообразователно училище, привличайки социално слаби деца с някои социални екстри, които ги няма в други училища. Разбира се, идеята ГПЧЕ да поеме функциите на Спортното е шега. Сериозно казано- немалкото финансови средства, които се харчат за екстрите на Спортното училище, без да има покритие, могат да отидат в други училища, където се работи за спорта.
    • 44
      444
      3 -3
      20:31, 19 май 2015
      Като толкова добри нека в ГПЧЕ да ни представи и по спортовете ,баскетбол,волейбол , хандбал и футбол.Да ама не.Много просто.по спорта в който има пет отбора на финала защо да не са първи.Ей като не разбирате от спортна конкуренция много Ви моля не ги хвалете и не принезявяйте другите училища.А за СУ Ст.Караджа мога да споря.
    • Тъ
      търмък
      1 0
      14:15, 21 май 2015
      Като гледам езикова гимназия може да ми пръдне на ...... хахха
    • Da
      dasdad
      0 -2
      09:39, 23 май 2015
      В спортното има толкова добри спортисти , а тези тука показват само първи места по бадминтон .. що нямат борци ? боксьори първи места? този смешен спорт
  • 6
    77
    7733
    0 0
    17:13, 19 май 2015
    Бъдете живи и здрави всички!
    Успехи във всички мечти!!!
    Имайте вяра, надежда и любов и нещата ще ви се получават!!!
  • 7
    Ед
    Едно
    9 0
    18:37, 19 май 2015
    голямо браво! Продължавайте все така в живота!
  • 8
    То
    том сойер
    4 0
    21:13, 19 май 2015
    Спотното са се провалили въпреки че спортуват поради следната причина Там домакинката Димитрова е много оправна и хубава булка и добре ги храни тия шебеци и на тях хич не им е до спортуване
    • Тъ
      търмък
      1 0
      14:23, 21 май 2015
      Ама че груб език ползваш, ама тея шебеци си имат имена и са спортисти.. и щом са спортисти ще се хранят(защото храната дава енергията на спортиста и е едно от най-важните неща).. и защото се хранят и тренират, затова и носят медали, а всички останали училища можете само да завиждате, защото НЕ можете да имате и наполовината медали на учениците от СПОРТНО УЧИЛИЩЕ. Да не говорим че там има уважение към медалисите, нещото което в никое друго училище го няма!!!
  • 9
    Ми
    Милен Минков
    5 -1
    22:35, 19 май 2015
    В тези ученически първенства СПОРТНИТЕ УЧИЛИЩА НЕ участват по наредба!!Те са за ученици-аматьори!! Как си представяте възпитаниците на СУ "СТ.КАРАДЖА"
    Европейските шампиони Габриела и Стефани Стоеви да се състезават срещу ГПЧЕ , ами то е смешно.
    Този журналист да се извини че цитира Спортното преди да е запознат с наредбите!

  • 10
    Ст
    стефан_1432106853
    0 0
    10:16, 20 май 2015
    ГПЧЕ открадна и Европейските шампионки от Спортното-Габи и Сиси(видно от статията)Иначе,нека си печелят медали срещу други езикови гимназии
  • 11
    Тъ
    търмък
    1 0
    14:09, 21 май 2015
    Къде сравнявате спортното с гпче, елате в спортното да видите във всеки спорт по колко медала носят бе хора... Апък Габриела и Стефани обиколиха всичките училища да търсят по-висока слава и по-високи премии.. Не ми казвайте кои са по бадминтон шампионките.. Погледнете и другите спортове.. Джудо, борба, лека атлетика, вдигане на тежести и др. Там шампиони няма ли??? Стига сте вдигали самочуствието на едни и същи, а погледнете новите таланти, новите шампиони на България и във останалите спортове, защото и там заслугите са големи! Недейте се сравнява със спортното, защото там сте нагазили лука.. Нямате и наполовината спортни възможности.. Едни от най-големите заслуги са на треньорите и на спортистите, отнасяйте се с уважение към училището и към спортистите, които са станали спортисти точно там!!!
  • 12
    За
    Запознат_1432269296
    1 0
    07:24, 22 май 2015
    Скъпи ми Георги Христов не се обръщам към теб с думата журналист защото за пореден път показваш колко разбираш от спорт. Ти просто си един евтин драскач на басни а не спортен журналист за какъвто ти се иска да те наричаме. Никога повече не пиши за спорт тази тема ти е крайно непозната и излагането е голямо.
  • 13
    Уч
    учуден
    1 -1
    09:28, 23 май 2015
    Ха ха ха, и освен този арменски спорт/не искам да засятам арменците, но имам много приятели и те си се смеят с това, че са малко по тънките неща/, който е пълна глупост и всеки който за нищо не става го тренира! Та аз неразбрах, тези корифей в спорта в какви видове спорт практикуват ха ха ха , федербал ха ха
  • 14
    Da
    dasdad
    0 -1
    09:46, 23 май 2015
    всички освен 1 момиче тренират от 7 до 10 години ? Прекалено много ги хвалят тези от езикова, а не са нищо особено ВЪОБЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВАТ СЪС СПОРТНОТО. тъпа работа
Последни новини