От х:

Днес в x:

20 - годишни американци превзеха Европа и Хасково на колела

Канадци и американци прекосиха европа на колела за да дойдат в Хасково

10 момчета и момичета от Канада и САЩ на възраст около 20 години пристигнаха в Хасково тази вечер като част от уникална световна велообиколка с благотворителна цел. Студенти и ученици от Ванкувър, Квебек, Монреал и Лос Анжелос, се отправили на 60 дневно пътешествие на педали през 12 страни, с цел събиране на средства за децата от Уганда. Младежите нямат пари и богати спонсори, но имат в излишът енергия за благородни каузи. Ако поне един положи и половината от техните усилия за каузата, смятат че са си изпълнили мисията.

Децата на Уганда заслужавали тяхната ангажираност.

Младежите пътуват на палатки и ядат суха храна,  за да пестят. На ден преминават стотици километри. Тръгнали от Амстердам, оттам през Германия, Австрия, Чехия Унгария, Словения, Сърбия, Румъния и България. За два дни прекосили страната и днес стигнаха до Хасково. Тук ще си позволят по-дълга почивка, но в събота тръгват към последната си точка - Истанбул. Там е края на 60 дневната им обиколка на света. Спестените пари, ангажираните хора и ресурси по време на пътешествието ще бъдат предоставени на фондация, която обучава бедните угандийчета как да оцеляват и се развиват в живота. „Лудите, лудите  те да са живи” възкликна възхитен хасковлия докато гледаше пъстрата група в жълто и оранжево. Не го преведохме, за канадските младежи - подобен „зор” за нещо толкова отвлечено, бе съвсем нормално нещо според тях.

За огромна изненада на канадците, в България нямало места /освен на Черноморието/ за къмпинги. Поне не такива, каквито срещат в своята страна. Къмпинг означава място/обикновено зелена морава/ за палатки, с баня и тоалетна. Ама им казали, че в България за зелена морава или парк, трябва да искаш разрешение от общината. Което е най-малкото проблематично ако не знаеш български или идваш след работното време на чиновниците.

Към 17 часа днес уморената група яздеща от Горски Извор до Хасково нямаше ни най-малка идея къде ще спи в областният град. За тяхно щастие бизнесменът Румен Балкански явно е запазил детското в себе си или поне е останал идеалист. От половин дума, хотелиерът прие да ги настани в моравава пред своя хотел "Фантазия" с разрешение за безплатно ползване на баня и тоалетна. Балкански явно бе правил същите неща на младини. Защото малко след като ги установи на полянката пред детския кът, цъкна с език и им предложи друго място-непосредствено до басейна на хотела. „Имат по-хубава гледка, баните и тоалетните са им по-близо” делово обясни той и подкани групата да се премести. Хотелиерът прие канадските ентусиасти въпреки, че хотелът му е пълен с гости и една палатка би могла да развали лъскавия имидж на елитното заведение.

Повече за целите на децата, трудностите, през които са преминали в своето пътешествие и какво кара млади хора от уредени страни да правят нещо толкова crazy, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Групата носеше всичко необходимо със себе си
Американците поддържаха 40-50 км/ч скорост по Е-80
В движение сменяха спукани гуми и откачени вериги
Накрая финишираха в Хасково в добро настроение въпреки студеното време и дъжда
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини