От х:

Днес в x:

1700 в Хасково с персонален код в НАП от началото на годината

Все по-често правим проверките си в НАП през интернет. Това показва справката на данъчните за първото шестмесечие. Според нея 6,5 милиона пъти е ползвана системата Персонален идентификационен код /ПИК/, което пък показва, че все повече хора разполагат с това удобство, за да правят необходимите им справки за дългове и плащания онлайн.

Според анализите, най-много с ПИК  гражданите са проверявали своите задължения. Системата отчита в тази секция близо 2 милиона влизания. На второ място са  справките за осигурителния доход. 550 хиляди са извършените прегледи за това, а за плащанията към НАП чрез индивидуалния код справките са 750 хиляди пъти.

Само в Хасково за 6-те месеца на годината са издадени 1 700 нови персонални кода на клиенти на Агенцията. До момента в цялата страна има издадени близо 500 000 кода.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че персоналният код е безплатен и безсрочен.

От днес в приходната агенция се отварят още нови опции за използване на ПИК в електронните услуги за самоосигуряващите се лица.

Чрез персоналния код става възможно подаването на заявленията за приоритетно плащане на осигурителни вноски и за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

С ПИК клиентите на НАП могат да ползват редица електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на Агенцията, а при подаване на годишните си декларации за облагане на доходите с персонален код, гражданите ползват облекчение от 5% от данъка за довнасяне.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават още: осигурителни декларации образци 1, 5, 6 и 7; справка за изплатени доходи на физически лица; както и декларация за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и от наемодателите всяко тримесечие. Още едно удобство от използването на персоналния идентификационен код е и възможността за проверка на дълговете за местни данъци и такси.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини