От х:

Днес в x:

22 °C

С 9% дял аграрният сектор е с важно значение за икономиката на Хасковска област

  Аграрният отрасъл в Хасковска област е с дял от около 9 % от общата брутна добавена стойност за 2018 г. и е с важно значение за икономиката на региона. Това заяви пред фермерите от Хасковско заместник-министърът на земеделието, горите и храните д-р Янко Иванов по време на ежегодната среща, на която експертите разясняват на производителите в цялата страна общата селскостопанска политика на ЕС в довършителния настоящ период и бъдещите финансови механизми.

  Над 60 % от ползваната земя в Хасковска област е обработваема,  около 1/3 от площите са постоянно затревени, посочи още заместник-министърът. Терените, които са със зърнени и маслодайни култури са 77 % от обработваемите през 2019 г., основно са засадени със слънчоглед и пшеница.

  Освен производството на основни зърнени и маслодайни култури, сериозно е застъпено в областта и отглеждането на трайни насаждения-зеленчуци, памук и тютюн. През 2019 г. в областта са около 10 % от площите със зеленчуци в цялата страна. Зеленчуковите градини са се увеличили с три пъти и половина в сравнение с началото на настоящия програмен период през 2016 година, посочи още зам.-министър Иванов. Той отбеляза, че в Хасковска област са и 8 % от трайните насаждения у нас-лозя и технически култури.

  В Хасковска област са над 38% от всички заявени за подпомагане площи с памук в страната, близо 38 % от заявените площи с пъпеши, 20 % от тези с тютюн и над 17 % от тези с винени лозя и дини.

  В сферата на животновъдството: в региона се отглеждат 8 % от биволите в страната, около 8 % от козите, близо 7 % от говедата, 6 % от овцете и 4 % от пчелните семейства. От 2014 г насам се наблюдава значителен ръст на отглежданите в областта биволи, като  повишението е с 66 %.

  „ Сега сме във важен преходен период. След него - от 2021 до 2027 г. започва новият програмен период, в който ще се случат промени, но преговорите по тях все още не са завършили на ниво обсъждане между държавите- членки на Европейския съюз. България е изпратила най-добрите си експерти за преговорите, които да отстояват нашите интереси.“, посочи заместник-министърът пред фермерите на срещата. На нея експертите разясниха на стопаните как ще протекат до края на програмния период всички поети задачи и условията за кандидатстване при предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г., и за новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“ и новостите в кампанията за Директни плащания 2020.

  Заместник-министър Иванов информира стопаните и за предстоящото тази година преброяване на на земеделските стопанства. То ще се извърши основно онлайн във времето от 1 до 18 септември. Фермерите, които ползват интернет ще могат да въведат информацията си в електронния въпросник на МЗХГ. От 19 септември до 19 декември анкетьори ще посетят останалите земеделски производители и ще съберат инфорамация и за тях.

  Карсимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ши
   шикълкоберач
   6 0
   13:01, 12 фев 2020
   иксперти за преговориту-къде сте го учили тоз свещен,български език,драга ми Красимира?
  • 2
   !!
   !!!
   5 -1
   13:28, 12 фев 2020
   Статията е написана много неграмотно.
  • 3
   Ам
   Американски КурКосмат
   0 -1
   00:15, 13 фев 2020
   А Областната и Общинската Администрация е на 100% съставена от кочове , уфце и просто говеда :))
   ....
   Те затуй Областната е Ветеринарка :)))
  • 4
   Ха
   Хасковлията
   2 0
   11:32, 13 фев 2020
   Сега ли се сетихте за агро-секторът?
   След като унищожихме всичко възможно?
   Колко дребен рогат добитък има в областта?
   Колко едър рогат добитък има? Или всичко трябва да внасяме от америка - и месо и млеко?
   Колко декара тютюн се гледа сега?
   Само да ви кажа, че това с конференции няма да стане.
   Народът го е казал - Земята не иска политика , иска мотика!!!
  • 5
   Изнесените(представените) данни, цифри, анализ(не се прави такъв от 10 години в МЗХГ, а от 30 не се прави в нито един сектор в България) са НЕВЕРНИ. Тези служители лъжат, като целта е да се крадат както национални така и европейски средства.
   Нека да отг. на няколко въпроса.
   1.Какво стана с къщите за гости?
   2.Кои са "калинките" назначени по места?
   3.Конфликта на интереси с който работят 98% от служителите по места?
   4.Как ще се спре теча на инф. който е от години? В сравнение с това което стана с НАП, в земеделието масово се узаконяват фалшиви докумнети за лица които са близки до "власт" имащите!
   5. Нагласените търгове, кога ще се спре с тях?
   6. Извършването на поръчкови проверки (ДФЗ,МЗХГ....) Има "земеделци които могат да си поръчат във всеки един момент каквито проверки смятат че са им необходими с посочен от тях резултат за да получат това което са сметнали че трябва!
   и мнг. други.
   Кога "уважаемите" г-да от София ще кажат стоп на всички които се занимават с политика да са назначени на хранилка в администрацията. Имат ли смелостта стискали им? Колко служители на земеделското министерство са общиниски съветници след последните избори?
   БАБХ е една от най-безпринципните структури, която активно участва в унищожаването на БГ земеделие(то вече няма такова). Регулярното унищожаване на огромни прицеферми с цел източване на ДДС( след което МЗХГ подпомага тези хора) Какво е ?
   Унищожиха овцевъдите и всички други хора които се занимават със селскостопанство.
   Що за безсрамно отношение е това и ще се изнасят данни от преди години!
   Направете сравнение между ..........
   СРАМОТА!
  • 6
   Ха
   Хас.нейтн
   0 0
   11:59, 13 фев 2020
   Хасково.нет- налагате цензура. Жалко поведение. Не може да се очаква нищо друго от жалки същества които са обречени на мизерия!

  Хороскоп за 05.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
  05 авг 2020
  Последни новини