От х:

Днес в x:

11 °C

С 9% дял аграрният сектор е с важно значение за икономиката на Хасковска област

  Аграрният отрасъл в Хасковска област е с дял от около 9 % от общата брутна добавена стойност за 2018 г. и е с важно значение за икономиката на региона. Това заяви пред фермерите от Хасковско заместник-министърът на земеделието, горите и храните д-р Янко Иванов по време на ежегодната среща, на която експертите разясняват на производителите в цялата страна общата селскостопанска политика на ЕС в довършителния настоящ период и бъдещите финансови механизми.

  Над 60 % от ползваната земя в Хасковска област е обработваема,  около 1/3 от площите са постоянно затревени, посочи още заместник-министърът. Терените, които са със зърнени и маслодайни култури са 77 % от обработваемите през 2019 г., основно са засадени със слънчоглед и пшеница.

  Освен производството на основни зърнени и маслодайни култури, сериозно е застъпено в областта и отглеждането на трайни насаждения-зеленчуци, памук и тютюн. През 2019 г. в областта са около 10 % от площите със зеленчуци в цялата страна. Зеленчуковите градини са се увеличили с три пъти и половина в сравнение с началото на настоящия програмен период през 2016 година, посочи още зам.-министър Иванов. Той отбеляза, че в Хасковска област са и 8 % от трайните насаждения у нас-лозя и технически култури.

  В Хасковска област са над 38% от всички заявени за подпомагане площи с памук в страната, близо 38 % от заявените площи с пъпеши, 20 % от тези с тютюн и над 17 % от тези с винени лозя и дини.

  В сферата на животновъдството: в региона се отглеждат 8 % от биволите в страната, около 8 % от козите, близо 7 % от говедата, 6 % от овцете и 4 % от пчелните семейства. От 2014 г насам се наблюдава значителен ръст на отглежданите в областта биволи, като  повишението е с 66 %.

  „ Сега сме във важен преходен период. След него - от 2021 до 2027 г. започва новият програмен период, в който ще се случат промени, но преговорите по тях все още не са завършили на ниво обсъждане между държавите- членки на Европейския съюз. България е изпратила най-добрите си експерти за преговорите, които да отстояват нашите интереси.“, посочи заместник-министърът пред фермерите на срещата. На нея експертите разясниха на стопаните как ще протекат до края на програмния период всички поети задачи и условията за кандидатстване при предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г., и за новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“ и новостите в кампанията за Директни плащания 2020.

  Заместник-министър Иванов информира стопаните и за предстоящото тази година преброяване на на земеделските стопанства. То ще се извърши основно онлайн във времето от 1 до 18 септември. Фермерите, които ползват интернет ще могат да въведат информацията си в електронния въпросник на МЗХГ. От 19 септември до 19 декември анкетьори ще посетят останалите земеделски производители и ще съберат инфорамация и за тях.

  Карсимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ши
   шикълкоберач
   6 0
   13:01, 12 фев 2020
   иксперти за преговориту-къде сте го учили тоз свещен,български език,драга ми Красимира?
  • 2
   !!
   !!!
   5 -1
   13:28, 12 фев 2020
   Статията е написана много неграмотно.
  • 3
   Ам
   Американски КурКосмат
   0 -1
   00:15, 13 фев 2020
   А Областната и Общинската Администрация е на 100% съставена от кочове , уфце и просто говеда :))
   ....
   Те затуй Областната е Ветеринарка :)))
  • 4
   Ха
   Хасковлията
   2 0
   11:32, 13 фев 2020
   Сега ли се сетихте за агро-секторът?
   След като унищожихме всичко възможно?
   Колко дребен рогат добитък има в областта?
   Колко едър рогат добитък има? Или всичко трябва да внасяме от америка - и месо и млеко?
   Колко декара тютюн се гледа сега?
   Само да ви кажа, че това с конференции няма да стане.
   Народът го е казал - Земята не иска политика , иска мотика!!!
  • 5
   Изнесените(представените) данни, цифри, анализ(не се прави такъв от 10 години в МЗХГ, а от 30 не се прави в нито един сектор в България) са НЕВЕРНИ. Тези служители лъжат, като целта е да се крадат както национални така и европейски средства.
   Нека да отг. на няколко въпроса.
   1.Какво стана с къщите за гости?
   2.Кои са "калинките" назначени по места?
   3.Конфликта на интереси с който работят 98% от служителите по места?
   4.Как ще се спре теча на инф. който е от години? В сравнение с това което стана с НАП, в земеделието масово се узаконяват фалшиви докумнети за лица които са близки до "власт" имащите!
   5. Нагласените търгове, кога ще се спре с тях?
   6. Извършването на поръчкови проверки (ДФЗ,МЗХГ....) Има "земеделци които могат да си поръчат във всеки един момент каквито проверки смятат че са им необходими с посочен от тях резултат за да получат това което са сметнали че трябва!
   и мнг. други.
   Кога "уважаемите" г-да от София ще кажат стоп на всички които се занимават с политика да са назначени на хранилка в администрацията. Имат ли смелостта стискали им? Колко служители на земеделското министерство са общиниски съветници след последните избори?
   БАБХ е една от най-безпринципните структури, която активно участва в унищожаването на БГ земеделие(то вече няма такова). Регулярното унищожаване на огромни прицеферми с цел източване на ДДС( след което МЗХГ подпомага тези хора) Какво е ?
   Унищожиха овцевъдите и всички други хора които се занимават със селскостопанство.
   Що за безсрамно отношение е това и ще се изнасят данни от преди години!
   Направете сравнение между ..........
   СРАМОТА!
  • 6
   Ха
   Хас.нейтн
   0 0
   11:59, 13 фев 2020
   Хасково.нет- налагате цензура. Жалко поведение. Не може да се очаква нищо друго от жалки същества които са обречени на мизерия!

  Хороскоп за 23.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
  23 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  23 фев 2020
  Последни новини