От х:

Днес в x:

-1 °C

С 9% дял аграрният сектор е с важно значение за икономиката на Хасковска област

  Аграрният отрасъл в Хасковска област е с дял от около 9 % от общата брутна добавена стойност за 2018 г. и е с важно значение за икономиката на региона. Това заяви пред фермерите от Хасковско заместник-министърът на земеделието, горите и храните д-р Янко Иванов по време на ежегодната среща, на която експертите разясняват на производителите в цялата страна общата селскостопанска политика на ЕС в довършителния настоящ период и бъдещите финансови механизми.

  Над 60 % от ползваната земя в Хасковска област е обработваема,  около 1/3 от площите са постоянно затревени, посочи още заместник-министърът. Терените, които са със зърнени и маслодайни култури са 77 % от обработваемите през 2019 г., основно са засадени със слънчоглед и пшеница.

  Освен производството на основни зърнени и маслодайни култури, сериозно е застъпено в областта и отглеждането на трайни насаждения-зеленчуци, памук и тютюн. През 2019 г. в областта са около 10 % от площите със зеленчуци в цялата страна. Зеленчуковите градини са се увеличили с три пъти и половина в сравнение с началото на настоящия програмен период през 2016 година, посочи още зам.-министър Иванов. Той отбеляза, че в Хасковска област са и 8 % от трайните насаждения у нас-лозя и технически култури.

  В Хасковска област са над 38% от всички заявени за подпомагане площи с памук в страната, близо 38 % от заявените площи с пъпеши, 20 % от тези с тютюн и над 17 % от тези с винени лозя и дини.

  В сферата на животновъдството: в региона се отглеждат 8 % от биволите в страната, около 8 % от козите, близо 7 % от говедата, 6 % от овцете и 4 % от пчелните семейства. От 2014 г насам се наблюдава значителен ръст на отглежданите в областта биволи, като  повишението е с 66 %.

  „ Сега сме във важен преходен период. След него - от 2021 до 2027 г. започва новият програмен период, в който ще се случат промени, но преговорите по тях все още не са завършили на ниво обсъждане между държавите- членки на Европейския съюз. България е изпратила най-добрите си експерти за преговорите, които да отстояват нашите интереси.“, посочи заместник-министърът пред фермерите на срещата. На нея експертите разясниха на стопаните как ще протекат до края на програмния период всички поети задачи и условията за кандидатстване при предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г., и за новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“ и новостите в кампанията за Директни плащания 2020.

  Заместник-министър Иванов информира стопаните и за предстоящото тази година преброяване на на земеделските стопанства. То ще се извърши основно онлайн във времето от 1 до 18 септември. Фермерите, които ползват интернет ще могат да въведат информацията си в електронния въпросник на МЗХГ. От 19 септември до 19 декември анкетьори ще посетят останалите земеделски производители и ще съберат инфорамация и за тях.

  Карсимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ши
   шикълкоберач
   6 0
   13:01, 12 фев 2020
   иксперти за преговориту-къде сте го учили тоз свещен,български език,драга ми Красимира?
  • 2
   !!
   !!!
   5 -1
   13:28, 12 фев 2020
   Статията е написана много неграмотно.
  • 3
   Ам
   Американски КурКосмат
   0 -1
   00:15, 13 фев 2020
   А Областната и Общинската Администрация е на 100% съставена от кочове , уфце и просто говеда :))
   ....
   Те затуй Областната е Ветеринарка :)))
  • 4
   Ха
   Хасковлията
   2 0
   11:32, 13 фев 2020
   Сега ли се сетихте за агро-секторът?
   След като унищожихме всичко възможно?
   Колко дребен рогат добитък има в областта?
   Колко едър рогат добитък има? Или всичко трябва да внасяме от америка - и месо и млеко?
   Колко декара тютюн се гледа сега?
   Само да ви кажа, че това с конференции няма да стане.
   Народът го е казал - Земята не иска политика , иска мотика!!!
  • 5
   Изнесените(представените) данни, цифри, анализ(не се прави такъв от 10 години в МЗХГ, а от 30 не се прави в нито един сектор в България) са НЕВЕРНИ. Тези служители лъжат, като целта е да се крадат както национални така и европейски средства.
   Нека да отг. на няколко въпроса.
   1.Какво стана с къщите за гости?
   2.Кои са "калинките" назначени по места?
   3.Конфликта на интереси с който работят 98% от служителите по места?
   4.Как ще се спре теча на инф. който е от години? В сравнение с това което стана с НАП, в земеделието масово се узаконяват фалшиви докумнети за лица които са близки до "власт" имащите!
   5. Нагласените търгове, кога ще се спре с тях?
   6. Извършването на поръчкови проверки (ДФЗ,МЗХГ....) Има "земеделци които могат да си поръчат във всеки един момент каквито проверки смятат че са им необходими с посочен от тях резултат за да получат това което са сметнали че трябва!
   и мнг. други.
   Кога "уважаемите" г-да от София ще кажат стоп на всички които се занимават с политика да са назначени на хранилка в администрацията. Имат ли смелостта стискали им? Колко служители на земеделското министерство са общиниски съветници след последните избори?
   БАБХ е една от най-безпринципните структури, която активно участва в унищожаването на БГ земеделие(то вече няма такова). Регулярното унищожаване на огромни прицеферми с цел източване на ДДС( след което МЗХГ подпомага тези хора) Какво е ?
   Унищожиха овцевъдите и всички други хора които се занимават със селскостопанство.
   Що за безсрамно отношение е това и ще се изнасят данни от преди години!
   Направете сравнение между ..........
   СРАМОТА!
  • 6
   Ха
   Хас.нейтн
   0 0
   11:59, 13 фев 2020
   Хасково.нет- налагате цензура. Жалко поведение. Не може да се очаква нищо друго от жалки същества които са обречени на мизерия!

  Хороскоп за 18.01.2021

  Последни новини