От х:

Днес в x:

Планът на парк "Марица" в Димитровград влиза в общинския съвет

Специализиран подробен устройствен план (ПУП) на централния парк в Димитровград - "Марица",ще гледа на заседанието си в края на месеца общинският съвет. Искане за това внася кметът Стефан Димитров, който при одобрение ще трябва и да обяви решението на заинтересуваните страни.
"Марица" е един от трите големи парка в града. Започва от самия център и опира в десния бряг на реката. Създаването му е започнало през 1952 г. и продължило до 1977 г. През първите години на прехода трите "зелени сърца" естествено са запуснати поради недостиг на средства, но в последно време възстановяването им отново е тема на внимание. В "Пеньо Пенев" скоро ще бъдат напълнени уникалните каменни езера с лилии, а във "Вапцаров" освен поддържащите дейности се изпълнява сериозен инвестиционен проект, който до голяма степен ще съживи атмосферата. Настрана остана единствено "Марица". Там не се предвиждаше нищо, ако не се смята "временният" автопазар, настанен преди 14 години върху част от спортния комплекс. Пасивността по отношение на него е преодоляна през май миналата година, когато е подписан договор с "Хохите" ООД - София, за изработване на специализиран ПУП - проект на парк "Марица".
Разработката е в две основни части
Първата прави паспортизация и таксация на растителността с картиране на зелените площи, дърветата и храстите. В този раздел са също така оценката за състоянието и предложените насоки за бъдещо развитие. Втората част е проектна, съдържаща композиционно решение и функционално зониране.
Какви детайли предлагат проектантите в разработката? По първата част екипът от "Хохите" е изготвил карта в цифров и графичен вид с цветово отразени номера на обектите и таксираните дървесни видове. В парка са описани 1141 иглолистни и 1209 широколистни дървета. Те са отделени в два масива с обща площ 475 дка, между които минава голямата централна алея. Детайлизирайки обследването, специалистите отчитат край Марица значително разнообразие от 25 иглолистни и 36 широколистни дървесни вида. За всеки обект в таксационната таблица са отбелязани констатираните повреди, ако има такива, степента на увреждане, общото състояние и мерките, които биха подобрили влошените качества. Посочени за изсичане са 70 дървета, 18 от които - тополи. За други 117 дървета препоръката е да се извърши санитарна сеч.
Но ако всичко това е интересно за ландшафтните специалисти, ботаниците и природолюбителите, за гражданите по-впечатляваща ще е втората част на разработката. Тук отново в цифров и графичен вид паркът условно е разделен на шест зони, наречени комуникационна, за активен и пасивен отдих, зона за обществено обслужване, терен за кучета, зелен пояс.
Към
зоната за комуникации
е включена голяма част от сега съществуващата алейната мрежа, с възстановяване на някои от заличените връзки. Целта е обединение на композиционните ядра и осигуряването на лесен достъп до обслужващите заведения и бази. Новост в проекта е велоалея, тръгваща от централния вход към двата лъча, свързани в дълбочина. Предвидено е също така трасе за рикши със стоянка и място за отдаване под наем.
Велоалеята се свързва със спортния сектор, разположен в следващата зона - за активен отдих. В нея проектантите са включили две детски площадки и комплекс с плаж, приключенски кътове, плувен басейн, площадка за скейтборд, хек и стрийтбол, поляни за игри. Те са обособени в осем композиционни ядра, заемащи обща площ 28.8 дка. В плана се предвижда възстановяване на култовия плувен басейн "Кораба", чиито останки от години загрозяват парк "Марица". Комплексът би трябвало да бъде изграден заедно с ресторанта, помещавал се навремето в копиращата плавателен съд сграда.
Скейт площадката да става ледена пързалка
е друго предвиждане на проектантите. Освен това функционалното съоръжение, разположено в коритото на сухото езеро, ще се използва като импровизирана сцена за прояви на открито, с подвижни трибуни.
Интересни са проектантските решения и за третата зона - тих отдих. Подобно на активната тя е пръсната из целия парк. В самото й начало е предвиден слънчев часовник с радиус 10.5 метра. Малко след него централната алея според разработката се преобразява в скулптурна. Тук сред цветни фигури и ниши от растителност трябва да се разполага постоянна изложба на млади автори. Независимо от това алеята ще изпълнява и традиционното предназначение - място за провеждане на есенния панаир.
Друг културен акцент в парка е читалнята на открито с шах кът. Тя е на площ малко над 2 дка около една от сегашните сгради. Алея на цветята и кът за пикник с чадъри, шезлонги и барбекю край Марица допълват предвижданията за тиха зона.
Що се отнася до общественото обслужване, нетрадиционно е предложението за автокино и вкарването на прочутия пазар за коли в паркоустройствения проект. Досега борсата за втора ръка превозни средства беше с временен статут по решение на общинския съвет от 1994 г. В останалите пет композиционни ядра са включени подкрепителни пунктове, ресторант, сграда за парковата администрация и СПА център. Сградата да е преместваема с голяма тераса, кафе-сладкарница, фризьорски салон, фитнес, сауна, зала за аеробика и релаксиращи процедури, предлага проектантският екип.
Източник: stroitelstvo.info

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини